Zero plăţi pe fonduri UE la Transporturi în luna mai

Autor: Gabriel Razi 14.06.2011

Ministerul Transporturilor nu a plătit în luna mai niciun ban din fonduri europene pentru proiectele de infrastructură.

Ultimele trei luni au fost cele mai proaste din acest an pentru absorbţia de fonduri europene, plăţile pentru infrastructură făcute în această perioadă ridicându-se la 2,7 milioane de euro.

În perioada 2007-2013 România are disponibile fonduri europene de 4,5 miliarde de euro pentru infrastructură, însă la sfârşitul lunii mai responsabilii din Ministerul Transporturilor reu­şiseră să plătească din aceşti bani sub 120 de milioane de euro, adică 2,6% din total. Luna trecută au primit însă undă verde de la Bruxells trei contracte în valoare totală de 270 de milioane de euro.

Transporturile afirmă însă că de acum vor începe plăţile. "Pentru toate cele opt tronsoane de autostradă cu contracte semnate inclusiv cele din luna mai primele plăţi (avansuri) se vor face până la sfârşitul lunii iunie şi vor avea o valoare de 709 milioane de lei (170 mil. euro)", afirmă responsabili din cadrul Direcţiei Generale Re­laţii Financiare Externe din MTI.

Chiar şi aşa, POS Transport ar rămâne pe ultimul loc cu cele mai mici plăţi dintre toate cele şapte programe prin care România atrage finanţare europeană.