Sistemul de termoficare are nevoie de 5 mld. euro în zece ani. De unde vin banii?

Autor: Roxana Petrescu 15.06.2011

Sistemul centralizat de termoficare din Ro­mânia avea la finalul lui 2010 datorii de peste 1 mld. euro, subvenţiile pe care le înghite anual se ridică la 500 mil. euro, iar necesarul de investiţii pentru următorii 10 ani este evaluat la 5 mld. euro, conform unui studiu realizat de Price­water­houseCoopers (PwC). Singura soluţie de ieşire din această situaţie ar fi încheierea de parteneriate public private, cred analiştii firmei de servicii profesionale.

Problema este că până în prezent a fost sem­nat un singur astfel de parteneriat între francezii de la Dalkia, care face parte din grupul Veolia, şi Municipiul Ploieşti pentru exploa­tarea sistemului integrat de termoficare centra­lizată. Contractul de concesiune a fost semnat în 2004 pe o durată de 15 ani, în prezent Ploieş­tiul fiind oraşul cu cel mai mic preţ pe gigaca­lorie din România. Problema care se ridică este fap­tul că în ultimele discuţii cu FMI guvernul

s-a an­gajat să elimine subvenţiile la energie termică, lucru care ar putea duce în unele cazuri şi la o dublare a facturilor, ţinând cont de faptul că banii de la stat acoperă în medie circa ju­mă­tate din preţul real al gigacaloriei. "Acest nivel de investiţii, de 5 mld. euro, s-ar putea să fie puţin conservator", a declarat Bogdan Belciu, parte­ner al PwC România, citat de Mediafax.

Potrivit PwC, una dintre cauzele pentru care operatorii de distribuţie a energiei termice nu investesc în reabilitarea conductelor este reprezentată de pierderile financiare ale aces­tora, precum şi de gradul mare de îndatorare.

Operatorii de energie termică aveau, la finele anului trecut, datorii totale de peste un miliard de euro, din care jumătate reprezintă restanţe de plată către furnizori, iar 10% către bugete de stat şi locale. "Din cauza acestor datorii, unii operatori ar putea intra în insol­venţă şi astfel să fie în inca­pacitatea de a furniza energia termică", a continuat Belciu.

O altă problemă cu care se confruntă sis­temul centralizat de încălzire este faptul că în ultimii ani fenomenul debranşărilor a luat am­ploare, aşa că dacă în 1996-1997 erau branşate la sistem 308 localităţi, în 2010-2011 numărul acestora a scăzut la 100, dintre care 83 în mediul urban şi 17 în mediul rural. Practic, dintre cele

trei milioane de apartamente care se încălzeau prin intermediul sistemului centralizat la nivelul anu­lui 1990, în prezent au mai rămas doar jumă­tate, multe dintre sistemele existente fiind supradimensionate.

Specialiştii PwC cred însă că atragerea investitorilor privaţi în acest domeniu ar putea transforma actualul sistem centralizat într-unul viabil din punct de vedere economic.