Haos în Grecia: premierul încearcă să reorganizeze guvernul. Acţiunile europene scad. Vedeţi imagini cu violenţele de ieri

Autor: Adrian Voicu 16.06.2011

Premierul Greciei a anunţat că va forma un nou guvern şi va cere un vot de încredere din partea partidului său după protestele violente de ieri faţă de măsurile de austeritate anunţate, informează Reuters.

Decizia vine pe fondul atenţionărilor venite din partea oficialilor europeni care au indicat că orice înţelegere privind un nou ajutor financiar pentru Grecia este puţin probabilă în următoarele zile, aceasta putând fi amânată până la mijlocul lunii iulie.

Moneda europeană a avut puternic de suferit de pe urma tensiunilor din Grecia, coborând cu 1,8% faţă de dolar, cel mai mare declin de la începutul lui mai până în prezent.

În Atena, zeci de mii de greci s-au adunat în faţa parlamentului să îşi arate opoziţia faţă de măsurile draconice ce vor trebui luate pentru a primi un nou ajutor financiar din partea UE şi FMI.

Manifestanţii au aruncat coctailuri Molotov spre clădirea ministerului de finanţe elen, poliţia fiind nevoită să intervină cu gaze lacrimogene pentru îndepărtarea lor.

Surse guvernamentale au declarat că premierul George Papandreou i-a spus liderului conservator al opoziţiei că este dispus să renunţe la post dacă se va forma un cabinet de criză cu un plan clar de îndeplinire a condiţiilor UE şi FMI.

Cu toate acestea, liderul opoziţiei Antonis Samaras a declarat că conservatorii ar lua parte la un astfel de guvern doar dacă Papandreou va renunţa la funcţie şi un nou acord cu UE şi FMI va fi negociat.