Comisarii europeni au “o presimţire rea” în legătură cu viitorul Greciei şi al zonei euro

Autor: Bogdan Cojocaru 16.06.2011

Comisarii europeni au "o presimţire rea" în legătură cu Grecia şi viitorul zonei euro, sugerează o prezentare a unei întâlniri recente a acestor oficiali, obţinută de BBC News.

Prezentarea a fost scrisă de un oficial care a participat miercuri la o întâlnire a comisarilor organizată la Bruxelles şi reprezintă un răspuns la eşecul de marţi al miniştrilor de finanţe din zona euro de a ajunge la un compromis în privinţa modului în care investitorii privaţi ar trebui implicaţi într-un nou program de salvare pentru Grecia.

Autorul avertizează că pieţele vor reacţiona la "mirosul sângelui" care se va scurge din încleştarea dintre Germania, care vrea implicarea în orice mod a investitorilor în ajutorul Greciei, şi BCE, care se împotriveşte oricărui fel de default. Comisia Europeană a răspuns prezentării spunând că nu comentează "interpretările anonime ale întâlnirilor".

Documentul arată că al doilea program de susţinere a statului elen va domina reuniunea de săptămâna viitoare a Consiliului European. UE şi FMI au stabilit în primăvara anului trecut un pachet de salvare de 110 miliarde de euro cu ajutorul căruia Grecia a evitat falimentul, dar în schimbul căruia a aplicat reforme dure de austeritate. Sprijinul financiar nu a reuşit să îmbunătăţească semnificativ situaţia financiară a ţării.

Autorul menţionează, de asemenea, că orice default al Greciei în privinţa datoriilor guvernamentale ar lăsa băncile elene insolvente şi ar "ameninţa chiar viabilitatea BCE", care deţine obligaţiuni greceşti în valoare de aproape 50 de miliarde de euro.

Despre preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, documentul arată că oficialul este "vizibil mai îngrijorat decât era în urmă cu un an, când a izbucnit criza datoriilor suverane".

Surse din CE au declarat pentru BBC că Barroso este tot mai neliniştit din cauza neînţelegerilor dintre oficialii europeni.