Bursele europene, trase în jos de temerile legate de Grecia

Autor: Bogdan Cojocaru 16.06.2011

Acţiunile celor mai mari companii europene au scăzut cu 0,5% după primele ore ale şedinţei de tranzacţionare de joi, titlurile bancare înregistrând printre cele mai accentuate evoluţii negative, din cauza îngrijorărilor că problemele tot mai grave ale Greciei vor afecta şi alte ţări, scrie Reuters.

Indicele FTSEurofirst 300, al acţiunilor principalelor companii cotate la bursele din Europa, a scăzut cu 0,5%, până la ora 8:10 GMT. Până la ora 8:30 GMT, indicii FTSE 100, al bursei de la Londra, DAX, al pieţei din Frankfurt, şi CAC 40, al bursei de la Paris, au pierdut 0,7%, 0,4% şi 0,6% din valoare. Miercuri, FTSEurofirst 300 a închis în scădere cu 1,1%.

"Este panică pe pieţe, iar investitorii se tem că un eventual faliment al Greciei va produce unde de şoc în genul celor simţite la prăbuşirea Lehman Brothers", a afirmat Markus Huber, analist la ETX Capital.

Nout Wellink, membru în consiliul guvernator al BCE, a declarat că un nou ajutor pentru Grecia va presupune atât de multe incertitudini şi riscuri încât va fi necesară dublarea la 1.500 miliarde de euro a fondului de salvare de urgenţă al zonei euro pentru a putea fi acoperite riscurile de contaminare.

În Grecia, premierul a anunţat miercuri că va forma un nou guvern şi ca căuta un vot de încredere din partea grupului său parlamentar în condiţiile în care protestele populaţiei împotriva măsurilor de auteritate au devenit violente.