De ce sunt puţine tranzacţii cu apartamente: randamentele din chirii ajung cu greu la 6%

Autor: Cristi Moga 15.06.2011
Dacă astăzi ai cumpăra un apartament în Bucureşti în aproape orice zonă a oraşului, iar mâine l-ai scoate la închiriere, randamentul anual obţinut ar atinge cu greu 6%, în euro, puţin mai mare ca un depozit bancar, arată o analiză a ZF.


Achiziţia unui apartament în vederea închirierii ră­mâne o afacere nu foarte profitabilă, la mai bine de trei ani de la începerea declinului pe piaţa rezidenţială, în condiţiile în care şi chiriile au scăzut cu valori apropiate, arată o analiză a ZF asupra chiriilor şi preţurilor solicitate pe site-ul anuntul.ro.

Randamentele ce pot fi obţinute variază între 4,8% şi 6,0%, calculate ca raport dintre valoarea chiriilor anuale şi pre­ţul de achiziţie în cartiere precum Militari, Rahova, Unirii sau Pante­limon, fără a ţine cont de fondurile necesare pentru întreţinerea în timp a apar­tamentului, impozitul pe veniturile din închiriere, de 12% sau 16%, sau even­tualele costuri cu dobânzile în cazul achizi­ţionării apartamentului prin credit.

Datele de la Cadastru arată că în primele patru luni ale anului numărul de tranzacţii a crescut cu aproape 10%, dar se menţine departe de maxime.

Potrivit estimărilor consultanţilor, la nivelul Capitalei însă pentru mai puţin de jumătate dintre apartamentele închiriate se înregistrează contract la Adminis­tra­ţiile Financiare. Astfel, în Bucureşti sunt înregistrate oficial circa 80.000 de con­tracte de închiriere a imo­bilelor (aparta­mente, spaţii comer­ciale, terenuri sau alt gen de clădiri), în con­diţiile în care consultanţii apreciază că doar locuinţe sunt închiriate circa 130.000 de unităţi.

Randamentul mic obţinut astfel din închirierea unui apartament poate reprezenta o explicaţie pentru faptul că numărul de tranzacţii rămâne scăzut, în condiţiile în care cumpără doar cei care au cu adevărat nevoie şi nici măcar toţi aceştia.

"La chiria pe care o dau pentru apartament, aş putea să îl cumpăr în peste 25 de ani. Nu merită să îl cumpăr acum", spune un avocat care s-a mutat recent în zona Dorobanţi din Bucureşti, dar preferă să plătească chirie, deşi ar putea achiziţiona locuinţa.

O altă explicaţie pentru numărul re­dus de tranzacţii o reprezintă deca­la­jul dintre salariile medii din România şi preţul apartamentelor, astfel că potrivit unui studiu al UniCredit pe piaţa locală sunt necesare 2,4 salarii medii pentru achi­ziţia unui metru pătrat de aparta­ment, faţă de 0,9 - 1 salariu în Cehia sau Un­garia.