Prima listare a unui fond imobiliar: NEPI vine luni pe bursa de la Bucureşti

Autor: Andrei Chirileasa 16.06.2011

Titlurile fondului de investiţii imobiliare New Europe Property Investments (NEPI) vor fi tranzacţionate pe Bursa de la Bucureşti începâne de luni, 20 iunie, potrivit unui anunţ al BVB.

NEPI este primul fond imobiliar listat pe piaţa locală. Fondul sud-african este listat în prezent pe bursa din Johanesburg (Africa de Sud) şi pe sistemul alternativ al bursei de la Londra (AIM), având o capitalizare de circa 229 mil. euro.

Titlurile NEPI vor fi listate la categoria Alte Instrumente Financiare Internaţionale a BVB.

NEPI este unul dintre cei mai activi investitori imobiliari din România, unde a cumpărat mai multe proprietăţi în ultimii ani, profitând de scăderea preţurilor din real-estate. Cea mai mare parte a proprietăţilor grupului sunt localizate în România.

Portofoliul de retail al fondului cuprinde 11 centre comerciale cu suprafaţa totală de 101.000 de metri pătraţi, evaluate la 148 mil. euro, la finele anului trecut. Aceste proprietăţi generează 50% din venitul brut anual din chirii. Portofoliul de birouri include 20 de proprietăţi, cu suprafaţa totală de 84.500 de metri pătraţi, evaluate la 144,8 mil. euro. Fondul mai deţine şi o proprietate industrială de 23.000 de metri pătraţi şi un parc logistic de 4.800 de metri pătraţi, evaluate la 17,3 mil. euro.