Caii irlandezi ar putea ajunge să ducă o parte din povara salvării ţării

Autor: Bogdan Cojocaru 16.06.2011

Caii din Irlanda ar putea ajunge să ducă în spate o parte din povara salvării ţării, care se confruntă cu probleme financiare şi economice de amploare, scrie Bloomberg.


Ferma de cai National Stud este una din proprietăţile de cinci miliarde de euro pe care statul le-a scos la vânzare pentru a face rost de lichidităţile de care are nevoie pentru acoperirea necesarului de finanţare şi pentru a îndeplini condiţiile cerute de creditorii internaţionali în schimbul acordării de ajutoare.


Pachetele de asistenţă financiară stabilite de UE şi FMI pentru Grecia, Irlanda şi Portugalia totalizează 273 de miliarde de euro, iar guvernul elen discută primirea de noi ajutoare. Fondurile vin, însă, cu un cost. Instituţiile financiare care creditează aceste state le-au cerut să analizeze privatizări şi să vândă din activele de stat pentru a reduce datoriile. Un raport solicitat de guvernul irlandez, publicat în aprilie, recomandă vânzarea companiei naţionale de electricitate, aeroporturi, porturi, păduri şi resurse.


Irlanda deţine unele dintre cele mai mari ferme de cai din lume, inclusiv hergelii ale liderului Dubaiului, şeicul Mohammed bin Rashid al-Maktoum, şi prinţului saudit Khalid Abdullah.


National Stud este piesa principală a celei mai mari industrii de înmulţire a cailor din Europa. Irlanda produce 10% din mânjii de rasă ai lumii, mai mult decât produc Franţa şi Marea Britanie împreună, arată raportul guvernamental. Cel mai scump armăsar al fermei, Invincible Spirit (Spirit Invincibil) aduce 60.000 de euro pentru fiecare montă reuşită.

Ministerul de finanţe a cheltuit în 2006 un milion de euro pentru a cumpăra cai.