Retailul modern se întoarce la stadiul de alimentară

Autor: Cristina Roşca 16.06.2011

Retailul modern se întoarce la stadiul de alimentară din vremea comunismului, când produsele nu se diferenţiau în funcţie de branduri, producători sau etichete, în condiţiile în care vânzările de produse mărci private ale marilor retaileri, precum Aro, Marca 1 sau TiP, cresc fulminant.

Astfel, anul trecut valoarea pieţei de mărci private a crescut cu circa 57% faţă de 2009 şi se apropie de pragul de 1 miliard de euro.

După o lungă perioadă după căderea comunismului în care brandul conta mai mult decât produsul în sine, în prezent românii cumpără produse mărci private, despre care nu se ştie unde şi de către cine au fost realizate.

Singurul argument în favoarea acestor produse este preţul, cu 10-20% mai mic decât al mărcilor naţionale.

"Îmi amintesc de perioada de dinainte de '89 când nu ştiai decât că iei zahăr. Nu existau branduri sau etichete care să îţi ofere informaţii despre produs", îşi aminteşte un cumpărător.

"În această perioadă argumentul raţional al preţului poate prevala în faţa brandului", spune Mihaela Nicola, acţionar al grupului de comunicare The Group, cel mai mare jucător de pe piaţa locală, cu afaceri de 109 mil. euro. Totodată, aceste produse câştigă teren pentru că, spune ea, reţeaua de retail dă credit mărcilor sale proprii prin propriul renume.