RCS&RDS raportează pierderi în Monitor

Autori: Adrian Seceleanu , Adrian Dumitrache 16.06.2011

Operatorul telecom RCS&RDS, numărul unu pe piaţa de cablu, a raportat surprinzător pentru anul 2010 "pierdere", după un câştig net de 211 milioane lei (50 milioane de euro) în 2009.

Conform unui document publicat în Monitorul Oficial de către companie şi citat de Mediafax, "se aprobă ca pierderea înregistrată potrivit situaţiilor financiare să fie acoperită în anii ulteriori. Se aprobă amânarea discutării bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2011". În document nu se precizează cât sunt pierderile.

RCS, cea mai agresivă companie de pe piaţa telecom, creată acum mai bine de 15 ani de un antreprenor din Oradea, Zoltan Teszari, are venituri anuale de aproape 750 de milioane de dolari (aproape 600 de milioane de euro). În 2009, conform informaţiilor furnizate de agenţia de rating S&P, care a analizat compania, RCS a avut venituri de 714 milioane de dolari şi un profit operaţional (EBITDA) de 273 de milioane de dolari. Conform datelor de pe Ministerul Finanţelor, care implică sistemul românesc de contabilitate, RCS a avut în 2009 un profit net de circa 60 de milioane de dolari (50 de milioane de euro), la afaceri de 469 de milioane de dolari (391 de milioane de euro).

Dacă Zoltan Teszari este cel care controlează compania, operaţiunile executive sunt conduse de peste un deceniu de Alexandru Oprea, care este şi preşedintele CA. Conform datelor publicate în Monitorul Oficial, Oprea, ca pre­şedinte al CA, încasează 4.781 euro net pe lună.