Seminar ZF: operatorii de comunicaţii şi energie ar putea colabora la construcţia reţelelor

Autor: Ştefan Vrabie 16.06.2011

Rata încă redusă de penetrare a serviciilor de internet în oraşele mici şi din mediul rural, precum şi posibila colaborare dintre operatorii de comunicaţii şi cei de energie la construcţia în comun a reţelelor fac din România una dintre cele mai interesante pieţe din regiune în următorii ani, potrivit participanţilor la seminarul "Piaţa telecom, încotro? Pot operatorii de utilităţi să intre cu infrastructura lor în această luptă?", organizat de ZF în parteneriat cu compania ECI Telecom.

"Companiile sunt nevoite să meargă spre convergenţă pentru că până la 70% din costurile necesare implementării unei reţele sunt costurile de construcţie. Cooperarea între furnizorii de diferite tipuri de reţele duce la scăderea semnificativă a costurilor, iar astfel este posibilă implementarea mai rapidă a reţelelor în zonele rurale sau izolate", a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

"În România sunt multe oportunităţi de creştere, pentru că serviciile de internet au încă o penetrare redusă în multe zone. Dar şi primăriile şi companiile de utilităţi, ca parte a unor reţele smart grid, sunt potenţiali clienţi", a declarat Yoav Gazelle, preşedinte & director general al diviziei de Business pentru Europa a ECI Telecom.