Ada Palea, HR Director KPMG România: Am început să căutăm mai mult ingineri şi IT-şti decât economişti şi contabili

Autor: Adelina Mihai 17.06.2011

Cererile clienţilor KPMG din ultimul an vizează proiecte de asistenţă pentru listarea la bursele internaţionale şi de aceea compania a fost nevoită să modifice profilul candidatului căutat.

"Şi în trecut căutam absolvenţi de la alte facultăţi, dar ca masă de canalizare erau facultăţile economice. În prezent, datorită cererii şi tipului de proiecte solicitate de clienţi, avem o diversificare mult mai mare pe profil politehnic, IT, matematică, pe care, din punct de vedere istoric, nu le asociezi cu Big 4. Este o necesitate a economiei şi a ceea ce se întâmplă pe piaţă", este de părere Ada Palea, director al departamentului People, Perfor mance& Culture din cadrul KPMG România, care are 630 de angajaţi în cele şase birouri din ţară şi din Republica Moldova.

Ea a mai precizat că, cel puţin în state precum Polonia sau Cehia, KPMG are un număr foarte mare de angajaţi care sunt la bază ingineri, IT-şti sau matematicieni. KPMG este una dintre companiile membre ale gigantului în audit şi consultanţă Big 4 (care mai cuprinde Deloitte, Ernst&Young şi PricewaterhouseCoopers), care a avut o cifră de afaceri cumulată de 34 de milioane de euro anul trecut, în creştere cu 2% faţă de 2009, prin intermediul companilor KPMG Tax, KPMG Romania, KPMG Audit, KPMG Lichidare şi KPMG Trustee.

"Recrutări am făcut întotdeauna şi continuăm să facem. Din octombrie până în prezent am angajat 230 de oameni, de la poziţii pentru programe de internship până la poziţii pentru specialişti cu experienţă. Suntem printre puţinii din piaţă care nu au redus numărul de angajaţi, ba chiar l-am crescut şi ne concentrăm mai mult pe creşterea veniturilor decât pe reducerea costurilor", a adăugat Palea.

Totuşi, în 2009 compania avea mai mulţi angajaţi, un efectiv de peste 650 de persoane, însă reprezentanţii KPMG spun că diferenţa este reprezentată de fluctuaţia de personal normală din companie.

"Avem criterii de selecţie după un standard foarte ridicat şi nu suntem dispuşi să facem rabat. Primim sute de CVuri pentru o poziţie şi de aceea avem o plajă imensă de candidaţi. Deşi cererile sunt mult mai diversificate, găsim mai greu candidaţii potriviţi, pentru că nu avem nevoie de masă, ci avem nevoie de oameni care să facă performanţă", a spus Palea.

Printre testele pe care le au de trecut candidaţii la un interviu de angajare sunt cele de limbă engleză (citit, scris şi vorbit) şi cele de cunoştinţe economice de bază. Pentru tinerii absolvenţi, procesul de recrutare începe cu aproximativ un an în urmă, iar în perioada verii aceştia au trei luni la dispoziţie în care li se oferă posibiliatea de a participa la cursuri de formare profesională. La finele perioadei, ei trebuie să susţină primele două examene din programul ACCA, una din cele mai prestigioase calificări financiare.

Salariul unui angajat pe o poziţie de entry-level din cadrul unei companii din Big Four porneşte de la 600-700 de euro, potrivit informaţiilor din piaţă.

"Este extrem de important ca tinerii să încerce să primească un rol de internship într-o companie, pentru că este singura modalitate reală de a afla dacă în acel domeniu vor să se dezvolte, să nu considere locul de muncă doar ca pe o metodă de a obţine un venit", a adăugat Palea.