Cum au luat trei mici producători de pâine, vin şi prăjituri din Tulcea fonduri europene de 0,4 mil. euro

Autor: Gabriel Razi 19.06.2011

Trei firme din judeţul Tulcea care produc prăjituri, pâine şi vin au luat fonduri europene pen­tru investiţii în agricultură în valoare totală de 1 milion de euro după ce au depus proiecte la Agenţia de Plăţi şi Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), instituţie care gestionează fon­durile europene pentru agri­cultură alocate României.

Producătorul de vin Alcovin Măcin a luat fonduri europene de 400.000 de euro pentru a investi în echipamente noi pentru linia de producţie. La câţiva kilo­metri de podgoria Alcovin, o familie de antreprenori locali şi-a automatizat fabrica de prăjituri din localitatea Greci cu ajutorul a 450.000 de euro de la Uniunea Euro­peană. În Tulcea, Sterică Fudulea, un antre­prenor local care deţine o mică fabrică de pâine, a optat pentru un proiect pe fonduri europene de 120.000 de euro cu ajutorul cărora şi-a automatizat secţia de producţie.

Vin cu bani UE pentru Marriot

Alcovin Măcin cu acţionariat româno-belarus, cu afaceri de 1 milion de euro anul trecut, a luat în perioada noiembrie 2008 - februarie 2011 fonduri europene pentru agricultură în valoare de circa 200.000 euro cu ajutorul cărora şi-a retehnologizat linia de producţie pentru vinurile albe şi roşii.

"Am luat o serie de utilaje şi echi­pa­mente pentru a simplifica procesul de producţie. A crescut calitatea vinurilor, dar am mărit şi capacitatea de îmbuteliere de la 1.500 de tone la 2.200 de tone anual", explică Ionel Gâdiuţă, director de producţie al Alcovin. Compania, care funcţionează din 2002, exploatează 300 de hectare de vie pe care sunt plantate atât soiuri tradiţionale zonei Dobrogei precum Aligote, dar şi soiuri franţuzeşti.

Pe poarta fabricii din Măcin ies în fiecare an 2 milioane de sticle de vin, dintre care cea mai mare parte ajung pe rafturile magazinelor din toată ţara. Compania aprovizionează însă şi în cramele unor hoteluri şi restaurante din Bucureşti precum Howard Johnson, Marriot sau La mama.

Alcovin Măcin a livrat în urmă cu patru ani 400 de tone de vin la export pe pieţe precum cea din Belarus sau Moldova, însă cantităţile de acum s-au redus cu două treimi ca urmare a reducerii comenzilor în timpul crizei economice.

Cu 25% mai multe prăjituri

Firma Piccolo Angelo din Greci, judeţul Tulcea, cu afaceri de 2 milioane de euro din producţia de prăjituri şi comerţ, şi-a mărit capacitatea de producţie cu 25% după ce a luat fonduri europene pentru agricultură în valoare de circa 200.000 de euro în perioada mai 2009 - mai 2011.

"În 2009 am hotărît să ne apucăm de un proiect pe fonduri europene pentru că aveam nevoie să dezvoltăm această afa­cere", spune Paula Vals, manager al com­pa­niei.

Partea de cofinanţare necesară pro­iectului pe fonduri europene a fost asigurată cu ajutorul unui credit bancar de 200.000 de euro, care a fost obţinut după ce repre­zentanţi firmei au pus garanţie terenul şi clădirea fabricii din Greci.

Familia Vals a intrat în afaceri în 1992 în comerţ cu ajutorul unor magazine mici, însă ulterior s-au extins către agricultură după ce au investit 50.000 de euro într-un teren şi o livadă. Acum fabrica de prăjituri a firmei Piccolo Angelo produce în fiecare zi în jur de o tonă de fursecuri, prăjituri şi alte produse de panificaţie pe care le vinde în mai multe judeţe din sud-estul ţării, dar şi la export.

"Facem şi export în Grecia şi Italia pe partea de fursecuri, în curând vom exporta şi dulceţuri, momentan expor­turile se cifrează la 5% din tot ce producem", spune Paulina Vals.

Salvarea din criză cu bani UE pentru pâine

Firma Damona Serv din Tulcea, cu afaceri de 0,5 mil. euro, care produce pâine, a câştigat fonduri europene în valoare de 47.000 de euro cu ajutorul cărora şi-a auto­matizat linia de producţie.

"Am achiziţionat o maşină de foietat pentru produsele de patiserie şi o maşină de ambalat. Prin acest proiect am modernizat tot ce ne trebuia în secţia de producţie", explică Sterică Fudulea, proprietarul fa­bricii. Fondurile europene l-au ajutat pe Ste­rică Fudulea să îşi ţină compania pe linia de plutire în timpul crizei, când producţia

s-a redus cu 10%-15%. "După ce am luat fon­durile europene businessul a mers mai bine, dar a venit criza care ne-a afectat. Acum facem în fiecare zi trei tone de pâine." Proiectul pe fonduri europene al Damona Serv a fost implementat în perioada no­iembrie 2008 - februarie 2011.

Antreprenorul tulcean a început afa­ce­rile în urmă cu 18 ani cu un magazin de piese auto, dar a făcut tranziţia către indus­tria de pa­nificaţie, tatăl său deţinând o moară.