Şeful Raiffeisen: Mai am un an să mă gândesc la ce o să fac mai departe

Autor: Razvan Voican 20.06.2011

Steven van Groningen, olandezul care conduce de nouă ani Raiffeisen Bank România, îşi va încheia actualul mandat de preşedinte la sfârşitul lui 2012 şi spune că mai are timp până atunci să se gândească dacă va opta pentru a merge mai departe sau a alege un alt proiect.

"În niciun caz nu mă simt ameninţat de rutină. De fapt, eu cred că în general cheia succesului este să nu ajungi la rutină, mi se pare chiar periculos. Îmi place ceea ce fac aici, iar până la sfârşitul lui 2012 mai am timp să mă gândesc la ce va urma."

Van Groningen, 53 de ani, se declară mândru de rezultatele financiare ale Raiffeisen pe ultimii doi ani, când banca s-a poziţionat drept una dintre cele mai profitabile de pe piaţă.

"Rezultatul din 2010, pe care îl consider foarte bun (83 mil. euro profit net), nu s-a bazat pe acţiuni din 2010, ci pe decizii de management luate în 2007-2008. Misiunea mea este ca pe baza deciziilor pe care le iau acum să se poată spune şi în 2012-2013 că au fost decizii bune."

El spune că nu se simte atras de o poziţie de management la nivelul grupului austriac Raiffeisen.

Cât despre recâştigarea locului al treilea în clasamentul activelor bancare, Van Groningen afirmă că banca sa este în poziţia de a câştiga cotă de piaţă în contextul actual şi s-ar uita şi la o achiziţie, chiar dacă nu ar lua-o în calcul ca pe o necesitate strategică. "Ca oportunitate e altceva. Dacă ar exista o posibilitate pe piaţă m-aş uita, fără a fi o chestiune de viaţă şi de moarte pentru noi."