Un român suspect de evaziune a avut în 2010 cele mai mari venituri din Ruse - Bulgaria

Autor: Marius Oncu 21.06.2011

Un cetăţean român a fost anul trecut persoana cu cele mai mari venituri, de 3,12 milioane de leva (1,6 milioane de euro), din oraşul Ruse din Bulgaria, însă acesta este suspectat de evaziune fiscală, întrucât nu a plătit taxe de 187.000 de leva (95.600 euro).

Românul, al cărui nume nu a fost dezvăluit de Autoritatea Naţională pentru Venituri, pare să fi fost atras în Bulgaria de taxele mai mici, potrivit Novinite.

Există, însă, posibilitatea ca acesta să fie un evazionist, deoarece a depus o declaraţie de impozit, dar nu a plătit taxe restante de 187.000 de leva. Veniturile au fost obţinute din drepturi de autor şi din consultanţă, notează Novinite.

Guvernul de la Sofia s-a lăudat în ultima perioadă că un număr mare de companii din România se mută în Bulgaria atrase de taxele mai scăzute.

Impozitul pe profit în România este de 16%, ca şi impozitul pe dividende, în timp ce în Bulgaria profitul este impozitat cu 10% şi dividendele cu 5%.

Bulgaria are cea mai scăzută taxă pe profit şi cele mai reduse contribuţii sociale din UE, potrivit Novinite.

România are în continuare unul dintre cele mai ieftine costuri cu forţa de muncă din Europa, însă adesea investitorii străini sunt nemulţumiţi deoarece cheltuielile aferente unui salariu pot ajunge la circa jumătate din câştigul brut încasat de salariat, dacă se ia în considerare şi impozitul pe venit, pe lângă contribuţiile sociale suportate de angajator.