Cu probleme în ograda proprie, SUA critică Europa în problema datoriilor

Autor: Anca Dumitrescu 21.06.2011

Statele Unite au ridicat marţi tonul la Europa, pentru gestionarea slabă a crizei datoriilor suverane, denunţând dezacordurile dintre lideri, iar criticile indică temerile în creştere faţă de riscurile de extindere a problemelor din Grecia, transmite AFP.

"Cred că ar fi foarte util ca Europa să vorbească pe o singură voce, o voce clară, referitoare la strategia anti-criză", a afirmat secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, într-o conferinţă la Washington.

El a arătat, în termeni neobişnuiţi de duri la adresa europenilor, că este foarte dificil pentru cei care investesc în Europa să înţeleagă strategia, atunci când există atât de multe voci diferite.

În ultimele săptămâni, ţările europene au avut dificultăţi foarte mari în stabilirea soluţiei de salvare de la faliment a Greciei, în special în ceea ce priveşte contribuţia creditorilor privaţi ai ţării.

În această perioadă, liderii europeni au dat mesaje contradictorii, provocând nervozitate pe pieţe.

De la declanşarea crizei din Grecia, la începutul lui 2010, Europa a fost marcată de indecizie, în pofida progreselor înregistrate în privinţa instrumentelor de apărare faţă de astfel de evenimente.

Numeroşi diplomaţi europeni, în cadru privat, au atribuit responsabilitatea acestei situaţii Germaniei, acuzată de jocul cu focul şi agravarea crizei din zona euro, prin întârzierea furnizării de fonduri.

SUA au de asemenea probleme, administraţia Obama riscând să intre în incapacitate de plată dacă Congresul american nu dispune o mărire a limitei datoriei publice.

Guvernul american a atins pe 16 mai limita până la care se poate împrumuta, de 14.300 de miliarde de dolari. Trezoreria americană a reuşit prin măsuri extraordinare precum sistarea investiţiilor în fondurile de pensii să asigure finanţarea guvernului, dar acestea ajung doar până la data de 2 august, după care Statele Unite riscă să intre în incapacitate de plată.

Iritaţi pentru că nu acceptă reducerile de cheltuieli propuse de ei, o parte din republicani spun că guvernul ar trebui să intre câteva zile în default pentru a-i învăţa pe democraţi minte, dar economiştii îi avertizează că o astfel de situaţie ar putea fi dezastroasă nu numai pentru SUA, cât şi pentru întregul sistem financiar mondial.