Brokerii cred că unii investitori eleni îşi lichidează poziţiile pe Bursă

Autor: Stefan Musgociu 22.06.2011

Bursa a crescut cu 0,41%, în linie cu marile pieţe euro­pene, pe o lichiditate dublă faţă de cea de luni, asi­gu­rată în proporţie de 66% de acţiunile Fondului Proprietatea (FP), în condiţiile în care investitorii au fost prudenţi la transferul celor mai multe titluri listate. Directorul de tran­zac­ţionare al Intercapital Invest Mihai Mureşian spune că tensiunile de pe pieţele financiare internaţionale cauzate de situaţia din Grecia au avut repercusiuni şi pe piaţa locală, acestea având ca efect o volatilitate mai ridicată a preţurilor, dar şi o precauţie mai mare a investitorilor activi.

"Nervozitatea investitorilor este de înţeles, în condiţiile în care toţi ochii sunt îndreptaţi către Grecia, iar ştirile cu privire la problemele cu care se confruntă abundă şi sunt de cele mai multe ori contradictorii. Cel mai probabil situaţia aceasta va continua şi în zilele următoare, cel puţin până ce vom vedea o soluţie clară atât din partea guvernului de la Atena, dacă va fi capabil să adopte măsurile de auste­ritate cerute, cât şi din partea instituţiilor internaţionale care vor ajunge la un consens cu privire la sumele de bani şi modalitatea în care să împrumute Grecia", a declarat Mu­reşian.

Totodată, Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, spune că investitorii sunt influenţaţi de climatul extern, care îi îndeamnă la precauţie, deoarece con­junctura internă nu este una care să îi pună în gardă pe jucători.

"Ca o observaţie punctuală legată de problema Greciei şi modul în care afectează aceasta bursa românească putem constata un val de vânzări mai agresive pe câteva titluri, ce ne poate duce cu gândul că există fonduri de origine elenă care îşi lichidează din poziţii", a adăugat Chişu.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece titluri, analizate de indicele BET, au fost efectuate la preţuri în creş­tere în medie cu 0,48%. În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,93%.

"În ultimele zile s-a observat un oarecare dezinteres al jucătorilor cu privire la SIF-uri, acestea având vo­lume tranzacţionate reduse şi totodată o evoluţie mixtă, datorată chiar lichi­dităţii. Cred că această si­tuaţie este determinată de faptul că unii investitori şi-au pierdut răbdarea după ce pre­ţurile s-au mişcat în ultima pe­rioadă în lateral", a afirmat Mureşian.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 52,3 milioane de lei (12,3 mi­lioane de euro), sumă de două ori mai mare decât rulajul de luni.

"Perioada aceasta este foarte tensionată, situaţia datorându-se în principal factorilor externi, dar cred că lucrurile vor începe încet-încet să reintre în normal. Cu siguranţă vom vedea în continuare o volatilitate mărită a pre­ţurilor, dar cred că pe mă­su­ră ce vor începe raportările fi­nan­ciare ale companiilor de pe piaţa ame­ricană, vom vedea o posibilă sta­bilizare a pieţelor", a afirmat bro­kerul de la Intercapital Invest.

Cea mai recentă tranzacţie cu titlurile Fondului Proprietatea a fost realizată la 0,546 lei, preţ în creştere cu 1,11%. Pe următoarele două poziţii în topul rulajelor s-au clasat acţiunile Alro (ALR) şi SIF Transilvania (SIF3) cu transferuri de 3,4 milioane lei şi respectiv 2,9 milioane lei.

De urmărit astăzi