PCC şi fondul Carlson au ca obiectiv preluarea Oltchim

Autor: Adrian Cojocar 22.06.2011

Nemţii de la PCC şi fondul de investiţii Carlson Private Equity au anunţat că s-au aliat pentru a participa împreună la procesul de privatizare a combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT).

Totodată, cei doi acţionari minoritari ai Oltchim, care deţin împreună 31,3% din acţiunile companiei, au anunţat că acţionează concertat şi că au informat instituţia de reglementare despre acest lucru.

"PCC SE şi Carlson au convenit să-şi exercite împreună drepturile de vot ce revin din acţiunile pe care fiecare dintre cele două societăţi le deţine la Oltchim.

De asemenea, PCC SE şi Carlson au convenit să participe împreună la procesul de privatizare a Oltchim, odată ce acesta va fi iniţiat, pentru a implementa planul de afaceri al PCC SE la Oltchim SA", au anunţat reprezentanţii PCC.

Conducerea Oltchim a declarat în mai multe ocazii că nemţii de la PCC nu sunt demni de a prelua combinatul pentru că nu au forţa financiară necesară pentru a derula investiţiile de care are nevoie o companie de talia Oltchim, în condiţiile în care combinatul Rokita din Polonia al grupului PCC este mai mic decât combinatul românesc.

Reprezentanţii PCC au recunoscut faptul că preluarea Oltchim ar reprezenta una dintre cele mai mari realizări ale grupului nemţesc având în vedere dimensiunea combinatului. Divizia chimică a grupului PCC a înregistrat în primul trimestru vânzări de 129 mil. euro, ceva mai ridicate decât afacerile Oltchim din aceeaşi perioadă, care s-au cifrat la circa 110 mil. euro. Combinatul din Râmnicu Vâlcea a funcţionat însă mult sub capacitatea proiectată în această perioadă din cauza lipsei de materie primă.

Alianţa dintre PCC şi fondul de investiţii Carlson ar conferi acestora şanse mai mari de izbândă în cadrul procesului de privatizare şi cresc şansele ca Oltchim să se privatizeze.

Până la această oră PCC este singurul investitor care s-a arătat interesat de privatizarea Oltchim. Oltchim a fost scoasă în ultimul deceniu de mai multe ori la privatizare, însă combinatul a ră­mas nepreluat ori din cauză că nu a existat un investitor serios interesat de com­panie, ori din cauza multiplelor întâr­zieri ale statului care a amânat de pe un an pe altul privatizarea companiei.