Creşteri pe bursa americană după ce investitorii se uită cu optimism la Grecia

Autor: Vlad Popescu - Mediafax 22.06.2011

Bursa de la New York a închis marţi în urcare pentru cea de-a patra şedinţă consecutiv, datorită speranţelor tot mai mari că Grecia va evita intrarea în incapacitate de plată pe datoria de stat, transmite Reuters.

Indicele Dow Jones Industrial Average a urcat cu 0,91%, iar Standard & Poor's (S&P) 500 a crescut cu 1,34%. Piaţa Nasdaq a închis cu o apreciere de 2,19%, cea mai puternică din octombrie.

S&P 500 a avut cea mai bună şedinţă din ultimele două luni, dar investitorii consideră că avansul ar putea fi alimentat de tranzacţiile speculative determinate de preţurile scăzute ale acţiunilor după trendul descendent prelungit din ultimele săptămâni.

Indicele Nasdaq a revenit pe plus pe ansamblul întregului an, datorită creşterii acţiunilor din industria tehnologiei.

După închiderea bursei de la New York, premierul elen George Papandreou a câştigat votul de încredere al parlamentului de la Atena pentru noul guvern desemnat în urma remanierii de săptămâna trecută. Votul din parlamentul elen este considerat un prim pas către soluţionarea crizei datoriilor de stat din Grecia.

Învestirea noului guvern la Atena va pregăti terenul pentru noi împrumuturi de urgenţă din partea instituţiilor financiare internaţionale, iar rezolvarea situaţiei ar elimina o sursă constantă de îngrijorare de pe pieţele financiare cu privire la expunerea băncilor pe datoriile de stat din zona euro.

Rulajul de le Wall Street a fost uşor mai redus decât media zilnică a acestui an.