Brokerii cred că oferta statului la Petrom va trezi interesul pentru Bursă

Autor: Stefan Musgociu 23.06.2011

Bursa a crescut cu 0,26% într-o piaţă în care lichi­ditatea a fost asigurată în pro­porţie de 83% de titlu­rile Fondului Pro­prie­tatea (FP), iar pe piaţa RASDAQ ie­şirea Uniqa din acţionariatul Astra (ATRA) a dus rulajul la maximul ultimilor trei ani şi jumătate.

"Cred că in­vestitorii sunt atenţi la evoluţia bursei şi rulajele reduse înregistrate de cele mai multe acţiuni nu se datorează pe­rioa­dei de vacanţă. Mai degrabă con­textul general este unul care să îndemne la prudenţă şi aşteptare, din cauza me­diati­zării problemelor internaţionale din ul­tima perioadă", a declarat directorul de operaţiuni al SSIF Broker (BRK) Darie Moldovan. În primele minute piaţa a avansat cu 0,7%, însă ulterior co­taţiile au început să revină spre nive­lu­rile de marţi, în condiţiile în care bursele vest-europene au trecut pe scă­dere. La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în stagnare.

Pe de altă parte, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea au dus indicele BET-FI cu 0,98% sub nivelul de la finalul sesiunii precedente.

Acţiunile FP au fost de departe cele mai tranzacţionate din piaţă, cu un rulaj de 58 milioane lei, respectiv 83% din lichiditatea bursei. Totuşi, cea mai mare parte a rulajului titlurilor Fondului Proprietatea a fost reprezentat de valoarea a cinci deal-uri cu 0,51% din acţiuni în valoare de 38,2 milioane lei.

Ultimul deal a fost realizat la preţul de 0,54 lei/acţiune, cu 1,1% sub nivelul de marţi.

Pe piaţa principală, tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea au însumat 19,8 mil. lei, iar cea mai recentă operaţiune a fost realizată tot la 0,54 lei.

"Faptul că piaţa nu a mai scăzut pe acţiunile Fondului Proprietatea în ultima perioadă, cu toate că au fost dis­po­nibile mai multe acţiuni decât de obicei datorită despăgubirilor realizate, de­notă că există interes la cumpărare pentru aceste titluri, astfel că au avut o evoluţie în discordanţă cu restul pieţei", a afirmat Moldovan

Brokerul crede că exceptând ac­ţiunile FP, piaţa va consemna rulaje re­duse, iar preţurile vor varia uşor, cel puţin până la publicarea rezultatelor finan­ciare semestriale.

"Un alt stimulent ar putea fi oferta de la Petrom, care dacă va începe în această vară, va anima cu siguranţă piaţa", a mai spus el.

Piaţa RASDAQ a consemnat miercuri cel mai mare rulaj din ultimii trei ani şi şase luni, datorită a două deal-uri prin care Uniqa a vândut parti­ci­paţia de 27% pe care o avea la cel mai mare asigurător român Astra (ATRA) pentru 106 milioane lei (24,9 milioane euro).

Titlurile au fost cumpărate de omul de afaceri Dan Adamescu, care şi-a majorat astfel participaţia de la 72,68% la 99,7%.

La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene consemnau variaţii nesemnificative, deşi în prima parte au scăzut uşor, corectându-se după ce marţi au crescut cu maximum 2%, susţinute de aşteptările investi­torilor ca Grecia să obţină sprijinul financiar necesar evitării intrării în incapacitate de plată.

De urmărit astăzi