Transelectrica vrea să vândă şi acţiuni noi odată cu cele 15% ale statului

Autori: Carol Dan , Andrei Chirileasa 23.06.2011

Transelectrica speră să obţină 80 milioane euro din vânzarea unui pachet de 15% din participaţia Ministerului Economiei, operaţiune estimată să aibă loc în acest an.

Directorul general al companiei Horia Hăhăianu a precizat că, pe lângă vânzarea acestui pachet de 15%, Transelectrica mai vrea să mai scoată pe piaţa de capital un pachet adiacent de 12%, în urma unei majorări de capital. El a afirmat că vânzarea celor două pachete de acţiuni pe Bursa de la Bucureşti va avea loc concomitent în acest an.

Declaraţiile au fost făcute cu ocazia inaugurării primei staţii de alimentare a maşinilor electrice din România.

Reprezentanţii Ministerului Economiei nu au putut fi contactaţi ieri pentru a confirma informaţia.

Până în acest moment, Ministerul Economiei nu a demarat nici procesul de selecţie a intermediarului ofertei Transelectrica. OPSPI a selectat în luna martie firma de avocatură Muşat şi Asociaţii pentru consultanţă juridică în alcătuirea caietului de sarcini pentru selecţia intermediarului ofertei Transelectrica.

Acţiunile Transelectrica erau tranzacţionate ieri pe bursă la preţul de 23 de lei, având o creştere de 19% de la începutul anului. La acest preţ, statul ar obţine circa 60 mil. euro din vânzarea a 15% din acţiuni, iar compania ar strânge 48 mil. euro prin emiterea de acţiuni noi reprezentând 12% din capital.

În urma acestor operaţiuni, participaţia statului ar scădea de la 73,7%, în prezent, la 52,4%. Principalul acţionar minoritar este în acest moment Fondul Proprietatea, cu 13,5% din acţiuni.

Transelectrica s-a listat pe bursa de la Bucureşti în septembrie 2006, în urma unei oferte publice iniţiale (IPO) prin care statul a vândut 10% din acţiuni pentru circa 34 mil. euro. Compania s-a confruntat în ultimii doi ani cu o reducere puternică a profitabilităţii din cauza datoriilor mari în valută şi a evoluţiei nefavorabile a cursului de schimb. Anul trecut, compania a raportat un profit net de 9,55 mil. lei la afaceri de 2,54 mld. lei.

Anul acesta, compania ar putea reveni la un nivel de profitabilitate mai ridicat, după ce autoritatea de reglementare din energie a aprobat majorarea tarifului de transport al energiei electrice cu 10% de la 1 ianuarie. În primul trimestru, compania a raportat o triplare a profitului net, la 160 mil. lei.

O altă companie la care statul îşi propune să vândă anul acesta 15% din acţiuni pe bursă este transportatorul de gaze naturale Transgaz Mediaş (TGN). Şi conducerea Transgaz ia în calcul derularea unei majorări de capital şi a unei oferte de acţiuni noi odată cu statul sau după oferta statului, pentru a atrage capital pentru investiţii.