Milionarii Asiei i-au depăşit pe cei ai Europei

Autor: Adrian Voicu 22.06.2011

Numărul milionarilor din Asia a depăşit pentru prima dată pe acela al milionarilor europeni, iar în câţiva ani acesta l-ar putea depăşi pe cel al milionarilor americani, arată cel mai recent raport al companiei Merrill Lynch-Capgemini, citat de Reuters.

Încurajat de creşterea rapidă a economiei Chinei şi Indiei, numărul milionarilor din zona Asia-Pacific a urcat cu 10% la 3,3 milioane, fiind depăşit doar de cei 3,4 milioane de milionari din America de Nord şi urmat de cele 3,1 milioane de milionari europeni.

Bogăţia totală a Asiei, în creştere cu 12% la 10.800 de miliarde de dolari în 2010, a depăşit-o pe cea a Europei şi ameninţă să o depăşească pe cea a SUA şi Canadei, unde avansul a fost de 9% până la 11.600 de miliarde de dolari.

"Pieţele lor de capital sunt emergente, dar economiile lor au ajuns deja (la nivelul ţărilor dezvoltate - n.r.)", a declarat John Thiel, şef al grupului de private banking Merrill. "Nu mai sunt emergente".

Activele deţinute de milionari la nivel mondial au urcat cu 9,7% până la un nivel record de 42.700 miliarde dolari - depăşind recordul înregistrat în 2007 - în timp ce numărul persoanelor care deţin active de cel puţin un milion de dolari, excluzând locuinţa proprie, a urcat cu 8,3% la 10,9 milioane, se mai arată în raport.