CIGRE şi Mitsubishi au deschis prima staţie de alimentare pentru maşini electrice din ţară

Autori: Carol Dan - Mediafax , Andreea Mioara Neferu 23.06.2011

Prima staţie de alimentare a automobilelor electrice din România a fost deschisă ieri la sediul transportatorului de energie electrică Transelectrica din Bucureşti, în urma unei investiţii de 36.000 de euro. Iniţiativa aparţine Asociaţiei Comitetul Naţional Român CIGRE, în parteneriat cu constructorul de maşini Mitsubishi Motors România.

"Această iniţiativă a venit la timpul potrivit. (...) Ne gândim şi la alte facilităţi care să permită accesul cetăţenilor la maşinile electrice", a declarat ministrul mediului Laszlo Borbely, prezent la eveniment. El a adăugat că poartă discuţii atât cu autorităţile locale, cât şi cu o serie de companii pentru găsirea unor locaţii pentru instalarea unor staţii de alimentare a automobilelor electrice. "Am început discuţii cu companii, primării, supermarketuri care au posibilitatea să instaleze staţii de încărcare a maşinilor electrice", a arătat Borbely.

Primul autovehicul alimentat cu electricitate la staţia instalată în Bucureşti, în zona Pieţei Unirii, a fost un model Mitsubishi i-MiEV şi a fost testat de Borbely. O maşină alimentată exclusiv cu electricitate are o autonomie de până la 160 kilometri. Costul unei încărcări a bateriilor maşinii este cuprins între 3 şi 6 lei pentru 100 kilometri.

Încărcarea unei maşini electrice poate fi făcută la orice priză, dar costurile unui încărcător se ridică între 300 euro şi 7.000 de euro, în funcţie de durata necesară încărcării bateriilor automobilului. Recent, Renault România a anun­ţat că a încheiat acorduri cu Electrica, Schneider Electric şi Siemens în vederea dezvoltării în parteneriat a infrastructurii necesare vehiculelor electrice. De asemenea, M Car Trading, importatorul Mitsubishi pe piaţa locală, şi Citroën România au anunţat că vor monta în cadrul reprezen­tanţelor oficiale staţii de încărcare rapidă a bateriilor, care pot reduce timpul de încărcare la 30-45 de minute, faţă de şase ore în cazul în care se utilizează o priză normală. În aprilie, Borbely a anunţat că guvernul va acorda persoanelor fizice sau juridice o subvenţie de 20% din preţ la cumpărarea unui automobil electric, dar nu mai mult de 3.700 euro, respectiv de 10% din preţ.

Schneider Electric estimează că un milion de maşini electrice vor circula peste 15 ani în România.