Bilanţul fondurilor UE la şase luni: doar jumătate din obiectiv

Autor: Gabriel Razi 23.06.2011

Fondurile absorbite de la UE pe primele şase luni ale anului se ridică la 830 mil. euro, adică jumătate din obiectivul iniţial de 1,6 mld. euro care ar fi trebuit atrase în prima jumătate a anului, conform datelor prezentate de Andreea Paul Vass, consilier economic al premie­rului Emil Boc.

Ţinta guvernului pentru 2011 este de 3 miliarde de euro. În prima parte a lunii iunie România a reuşit să facă plăţi către beneficiarii de fonduri europene în valoare de 65 mil. euro.

Aceste date oferă un prim indiciu privind evoluţia atragerii de fonduri europene din această lună, care ar putea fi mult sub estimările guvernului. Dacă ritmul din perioada 1-17 iunie se va păstra şi în a doua parte a lunii, România ar putea atrage în total în această lună în jur de 120-130 mil. euro, cu 30 mil. euro mai mult ca luna trecută, dar mult sub media lunară necesară pentru ca guvernul să poată atinge ţinta asumată pentru acest an.

Absorbţia fondurilor UE a ajuns la jumătatea aces­tei luni la 12,7%, în creştere cu 0,3% faţă de sfârşitul lunii anterioare.

La sfârşitul lunii mai erau depuse în total 28.400 de proiecte cu o valoare totală de 54,4 miliarde de euro, conform datelor Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS).

Numărul proiectelor aprobate se ridică la 8.073, cu 362 mai multe decât la sfârşitul lui mai.

Valoarea proiectelor aprobate în prima parte a lunii iunie se ridică la 200 de milioane de euro, în creştere cu 1% faţă de luna trecută. Proiectele pentru care beneficiarii au semnat deja contractele de finanţare se ridică acum la 6.048, în creştere cu 162 de dosare faţă de luna anterioară.

Valoarea totală a contractelor semnate se ridică la 13,1 miliarde de euro.

Luna trecută plăţile pentru proiectele europene s-au ridicat la 121 de milioane de euro, cu 11% mai puţin decât media primelor cinci luni.

În mai România nu a făcut însă nicio plată din bani europeni pentru programul operaţional Transport, cu ajutorul căruia ar trebui dezvoltată infrastructura locală.

În perioada 2007-2013 România are disponibile fonduri europene de 4,5 miliarde de euro pentru infra­structură.

Luna trecută au fost semnate însă trei contracte pe fonduri europene prin POS Transport în valoare totală de 270 de milioane de euro, însă rămâne de văzut dacă plăţile vor ajunge la beneficiari şi implicit în economia românească în următoarele două săp­tămâni.

Situaţia absorbţiei fondurilor europene până la 17 iunie 2011