"BUY CUPOOOOAAAANE!", noul slogan al Londrei. Britanicii ar putea repeta exemplul României post-decembriste: Oferă cupoane cetăţenilor la băncile naţionalizate Lloyds şi Royal Bank of Scotland

Autor: Marius Oncu 23.06.2011

"Cumpăr cupoaaaane!" Asta ar putea auzi pe stradă britanicii în următoarea perioadă după ce guvernul Marii Britanii va oferi cetăţenilor titluri la băncile Lloyds şi Royal Bank of Scotland (RBS).

Potrivit unei propuneri a vicepremierului Nick Clegg britanicii ar putea primi titluri la băncile Lloyds şi Royal Bank of Scotland (RBS), pe care statul le-a preluat în urma crizei financiare, iar numărul acţionarilor celor două instituţii de credit ar creşte cu aproximativ 46 de milioane.

Astfel, fiecare contribuabil britanic ar primi acţiuni în valoare de câteva sute de lire sterline.

Vicepremierul şi-a prezentat propunerea într-o scrisoare transmisă ministrului de Finanţe, George Osborne, în care argumentează că o astfel de decizie ar crea 46 de milioane de acţionari şi ar permite un control colectiv al băncilor.

Membrii ai Partidului Conservator din Marea Britanie vor afirma, probabil, că ieşirea statului din acţionariatul băncilor ar trebui să fie folosită pentru a reduce deficitul, pentru a acorda scutiri fiscale sau pentru a relua cheltuielile piublice, notează publicaţia. În practică, acţiunile nu vor fi vândute pe termen scurt, întrucât cotaţia acestora nu a revenit încă, iar băncile nu sunt pregătite de vânzare.

"Psihologic este foarte important ca publicul britanic să nu se simtă ignorat. Miliarde de lire din banii contribuabililor au fost folosite pentru a salva sistemul bancar britanic, iar aceştia nu au absolut niciun cuvânt de spus odată cu restabilirea normalităţii", a afirmat Clegg în timpul unei vizite ţn Brazilia.

Criticii propunerii vor afirma că populaţia nu va avea o influenţă mai mare dacă fiecare cetăţean are o participaţie redusă decât dacă statul are o participaţie mare, notează The Guardian. Clegg consideră, însă, că planul său va diminua neîncrederea publicului în sectorul financiar.