Producţia Dacia continuă să scadă. Doar Duster contrazice acest trend

Autor: Bogdan Alecu 24.06.2011

Uzina de la Mioveni a produs în mai, pentru cea de-a doua lună consecutiv, mai puţine maşini decât în perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care doar Duster înregistrează o creştere a producţiei, potrivit statisticilor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). La nivelul primelor cinci luni ale acestui an, Dacia a produs aproape 136.000 de autovehicule, în scădere cu 7% faţă de perioada similară a anului trecut.

Duster rămâne în continuare principalul "motor" al exporturilor Dacia în primele cinci luni ale acestui an, cu un volum total de 67.400 de maşini în primele cinci luni ale acestui an, conform statisticilor APIA. Astfel, ponderea exporturilor Dacia s-a menţinut la peste 90% în primele cinci luni ale acestui an, pondere care a urcat la 98% în cazul SUV-ului Duster.

La aproape un an de la intrarea oficială în producţie a primului SUV Dacia, raportul de forţe dintre acesta şi Sandero s-a schimbat cu 180 de grade, în condiţiile în care producţia Sandero a scăzut cu 65% în primele cinci luni din acest an faţă de aceeaşi perioadă din 2010.

Cea mai mică pondere la export din totalul autoturismelor produse la Mioveni o are în continuare versiunea sedan a modelului Logan, de aproape 53%, urmată de Logan MCV cu 94% şi Sandero cu 97%. Astfel, dacă din "ecuaţie" s-ar exclude Logan sedan, din totalul producţiei peste 97% ar merge la export.