„Va fi la fel ca în primăvară, când s-au mişcat doar câteva acţiuni“

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax 24.06.2011

Bursa a scăzut cu 1,66%, în linie cu marile pieţe euro­pene, iar titlurile Transgaz (TGN) au căzut cu 10%, întrucât începând de joi, când este ziua ex-dividend, cum­părătorii acestor titluri nu mai au dreptul la dividendele acordate din profitul de anul trecut. Piaţa a fost pe scădere încă de la deschidere, in­vestitorii orientându-se la tran­zac­ţionare după linia descendentă a burselor externe.

Jucătorii de pe pieţele externe au reacţionat negativ la ştirile privind reducerea prognozei de creştere economică a SUA pentru 2011 şi 2012, de către Fed, care nu a dat însă semnale că ar putea continua programul de stimulare.

În aceste condiţii, investitorii de la BVB au fost prudenţi la tranzacţionare şi au introdus ordine pentru volume reduse de acţiuni şi la preţuri uşor sub ultimele cotaţii de miercuri.

Directorul de tranzacţionare al Carpatica Invest Adrian Ciudin con­sideră că rulajele reduse sunt deter­minate atât de intrarea în vacanţă a celor mai mulţi investitori, cât şi de situaţia incertă de pe plan extern, care îi pune pe jucători pe poziţii de aşteptare.

"În perioada asta nu mă aştept să vedem volume mari, poate din a doua jumătate a lunii august să mai vedem ceva mişcare, pentru că de atunci începe lumea să revină din vacanţă şi încep să se pregătească portofoliile pentru final de an. Corecţia pieţei este influenţată în cea mai mare parte de contextul extern, dar şi de dimensiunea redusă a pieţei noastre", a declarat Ciudin.

Totodată, el nu crede că investitorii vor reacţiona la rezultatele financiare semestriale pe care companiile listate la BVB vor începe să le publice spre finalul lunii iulie.

"Va fi la fel ca în primăvară, când s-au mişcat doar câteva acţiuni, deci nu vom avea o reacţie vizibilă. Piaţa va reacţiona mai degrabă la publicarea rezultatelor companiilor de pe extern, pentru că în funcţie de acele date se vor mişca şi bursele", a explicat Ciudin.

La închiderea şedinţei indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,35%, iar titlurile celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 1,39% sub nivelul de miercuri.

Titlurile companiei naţionale de transport al gazelor naturale au coborât cu 26 lei, valoare apropiată de divi­dendul net pe care Transgaz îl va acorda acţionarilor, de 24,17 lei/acţiune. La finalul şedinţei, acţiunile Transgaz erau cotate pe piaţa principală la 234 lei.

Reculul titlurilor Transgaz a venit pe un rulaj de 500.000 de lei, însă cu aceste acţiuni a fost realizat şi un deal în va­loare de 1,1 mil. lei. Pe de altă parte, ac­ţiunile Oltchim (OLT) au continuat să urce semnificativ, cu 8,4%, şi au ajuns la preţul de 1,446 lei. Evoluţia a venit pe un rulaj de 1,3 mil. lei. Titlurile Fondului Pro­prietatea au fost în continuare cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 14,6 mil. lei şi au închis în scădere cu 1,85%. Un rulaj important, de 7,8 mil. lei, a fost consemnat şi de acţiunile Car­bo­chim (CBC).

"Ofertele de la Petrom şi de la Alro sunt evenimente importante şi vor aduce un oarecare interes pentru piaţă, însă banii noi vor intra doar pe aceste ofete, nu cred că vom vedea o deblocare de bani de pe unele acţiuni şi mutarea pe altele", consideră Ciudin.

De urmărit astăzi