Miliardarii români faţă în faţă cu oferta Petrom. Numai Dan Adamescu spune că este interesat

Autori: Andrei Chirileasa , Adrian Cojocar 24.06.2011

În România există cel puţin 100 de miliardari care ar putea cumpăra acţiuni în oferta prin care statul îşi propune să vândă 9,84% din Petrom. ZF a încercat să afle dacă sunt sau nu interesaţi să devină acţionari la cea mai mare companie din România.



Cei mai bogaţi români, Dinu Patriciu, Ioan Niculae, Ion Ţiriac, Gabriel Popoviciu sau Dan Adamescu, ar putea mobiliza uşor câte 50 de milioane de euro, bani cu care ar cumpăra fiecare 1% din Petrom, la preţul actual de pe Bursă.

Lor li s-ar putea alătura alţi investitori puternici, precum fraţii Cristescu, Ovidiu Tender sau Gabriel Comănescu, unii dintre cei mai puternici industriaşi locali, Dorinel Umbrărescu şi Nelu Iordache, doi dintre cei mai puternici constructori din România, sau "retailerii" Dragoş Pavăl (Dedeman) şi Cezar Rapotan (Arabesque). Ei şi alţi câţiva ar putea acoperi cel puţin jumătate din oferta de acţiuni de la Petrom, cea mai mare din istoria bursei de la Bucureşti, şi s-ar asigura că românii vor mai avea un cuvânt de spus în adunarea generală a acţionarilor sau că măcar vor beneficia în final de creşterea preţurilor carburanţilor, care le afectează afacerile.

Companiile româneşti din construcţii, transporturi, dar şi din industria alimentară sau retail au suferit cel mai mult în ultimii ani din cauza creşterii preţurilor carburanţilor.

Oamenii de afaceri locali au reclamat în numeroase rânduri faptul că statul le-a cedat prea uşor com­paniile importante din economie investitorilor străini, în timp ce capitalul românesc a fost ocolit în marile privatizări.

În 1999, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vântu şi Gelu Tofan au făcut ofertă guvernului CDR pentru preluarea Petrom, însă Radu Berceanu, care era pe atunci ministru al industriilor, s-a opus. Acum, investitorii români au ocazia de a participa la a doua privatizare a celei mai mari companii româneşti.

Cu toate astea, miliardarii români se dovedesc pragmatici când vine vorba de banii lor şi nu arată un interes deosebit pentru a deveni acţionari minoritari într-o companie în care deciziile importante sunt luate la Viena.

Dintre primii cinci miliardari enumeraţi, doar Dan Adamescu, proprietarul centrelor co­merciale Unirea Shopping Center şi al com­paniei Astra Asigurări, a răspuns că ar fi interesat să cumpere acţiuni în oferta Petrom. El dispune de lichidităţi şi a realizat achiziţii de zeci de milioane de euro în ultima perioadă (Hotelul Interconti­nental şi 24% din Astra Asigurări).

Ion Alexandru Ţiriac, cel care conduce acum holdingul tatălui său, miliardarul Ion Ţiriac, a răspuns prin intermediul asistentei sale că o astfel de investiţie nu se încadrează în strategia Ţiriac Holding.

Gabriel Popoviciu, unul dintre cei mai puternici investitori din sectorul imobiliar, a declarat că nu se poate pronunţa, necunoscând detalii despre ofertă. Popoviciu a investit sute de milioane de euro în proiectul Băneasa, iar anul trecut a cumpărat mallul Tiago din Oradea, aflat în faliment, pe care se pregăteşte acum să-l relanseze.

În acest moment se ştie doar că oferta de la Petrom va avea loc cel mai probabil în a doua parte a lunii iulie, însă nu a fost stabilit nici preţul şi nici cât din ofertă va reveni investitorilor locali.

Dinu Patriciu şi Ioan Niculae nu au răspuns la întrebările ZF. Patriciu este cel mai apropiat de sectorul petrolier, el devenind miliardar în 2007 după ce le-a vândut grupul Rompetrol kazahilor de la KazMunaiGaz. El şi-a reorientat apoi investiţiile către imobiliare şi retail, investind 50 de milioane de euro în reţeaua de băcănii Mic.ro.

Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro, are afaceri în sectoare diverse, de la agricultură până la producerea de îngrăşăminte chimice, producţia de ţevi sau turism. El deţine şi o rafinărie (rafinăria Astra Română), fiind apropiat astfel de sectorul petrolier.

Cu câteva excepţii însă, antreprenorii români sunt destul de puţin prezenţi în sectoare strategice precum energia sau sistemul bancar, deciziile în aceste sectoare fiind luate de marile grupuri străine, care nu ţin neapărat seama de nevoile oamenilor de afaceri locali.

Întrebaţi dacă oamenii de afaceri români ar trebui încurajaţi să cumpere acţiuni Petrom, reprezentanţii mediului de afaceri se arată sceptici.

"O investiţie de acest gen nu o faci din patriotism. Dacă dai prioritate unui român (la cumpărarea de acţiuni Petrom - n.red.) şi vinde a doua zi la străini? Trebuie lăsată piaţa să-şi spună cuvântul. Banii străini sunt la fel de buni. Capitalul românesc are totuşi un handicap faţă de cel străin din cauza costurilor ridicate pe care le are în spate", spune Florin Pogonaru, preşe­dintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Şi în rândul celor mai mari investitori români de pe bursă părerile sunt împărţite.

"Cred că destul de multă lume ar fi interesată să cumpere acţiuni Petrom. Sigur că sunt interesat, însă înainte trebuie să văd prospectul de ofertă şi la ce preţ se vor vinde. Dacă oferta se va face la de două ori preţul de piaţă, nu va fi interesat nimeni. Nu cred că oferta de la Petrom se va face anul acesta, aş fi bucuros să aibă loc în toamna aceasta, dar cred că mai degrabă va avea loc anul viitor", spune Marius Cristescu, proprietarul Bega Group.

Ovidiu Tender, care deţine grupul Tender cu activităţi în mai toate domeniile de activitate, spune că nu este interesat să cumpere titluri OMV Petrom pentru că filosofia grupului este să investească în companii în care poate să deţină controlul, nu în investiţii de portofoliu pe bursă.

"După cum se vede, piaţa pregăteşte un preţ mai mic decât cel de dinainte de anunţarea ofertei. Este o acţiune interesantă şi vor fi solici­tări corespunzătoare. Aştept să văd condiţiile din ofertă şi apoi îmi voi face un plan în ceea ce priveşte oferta Petrom. Totuşi nu cred că va fi realizată luna viitoare", spune Dumitru Tudor, unul dintre cei mai mari investitori de pe bursă.

Nici senatorul UDMR Attila Verestoy, care deţine un portofoliu de acţiuni listate de 8 mil. euro, dar şi lichidităţi de câteva milioane de euro, nu s-a decis dacă va cumpăra la Petrom: "Voi face o analiză".

Fostul arbitru de fotbal Constantin Frăţilă, care deţine 1% din SIF Transilvania, spune că nu cunoaşte businessul Petrom şi nu investeşte în ceea ce nu cunoaşte. "Din patriotism, aş prefera să cumpăr acţiuni OMV sau Erste Bank decât acţiuni la Petrom, pentru că ele controlează ce se întâmplă în filialele româneşti", mai spune Frăţilă, care a precizat că deţine un pachet mai mic de acţiuni la Erste Bank.