Bursa a stagnat vineri, iar acţiunile Fondul Proprietatea şi Carbochim au dominat rulajul

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax 24.06.2011

Bursa a stagnat vineri, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au absentat de la tranzacţionare, iar operaţiunile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi cu peste 17% din titlurile Carbochim Cluj-Napoca (CBC) au asigurat 78% din rulajul de 42,2 milioane lei.

Piaţa a avansat în această săptămână doar în şedinţele de marţi şi miercuri, astfel că raportat la nivelul de la finalul săptămânii trecute indicele general, BET-C, este cu 1,2% mai jos. Astfel, ascensiunea din acest an s-a diminuat la 6,5%.

Majoritatea acţiunilor au deschis şedinţa de vineri la preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţii de joi, iar în primele două ore piaţa a crescut uşor. Punctul maxim de creştere a fost atins în jurul orei 12:00, când indicele general, BET-C, se plasa cu 0,8% peste nivelul de joi.

Ulterior, preţurile au început să revină spre nivelurile de la finalul sesiunii precedente, însă doar acţiunile emise de şase companii din cele 78 de companii listate pe principalele patru categorii ale BVB au consemnat rulaje mai mari de un milion de lei.

Dragoş Dărăbuţ, analist la firma de brokeraj Tradeville, crede că rulajele reduse înregistrate de majoritatea acţiunilor sunt determinate de prudenţa investitorilor, care aşteaptă o traiectorie clară pe bursele externe înainte de a decide o strategie de investiţie.