Societe Generale atenţionează: "Piesele de domino ale Chinei au început să cadă!" Pregătiţi-vă pentru creşterea preţurilor la nivel mondial

Autor: Adrian Voicu 26.06.2011

China este pe cale să exporte inflaţia la nivel global, într-un proces ce va reprezenta căderea celor trei piese de domino, din care prima şi-a început deja căderea, consideră Societe Generale, citată de Business Insider.

Într-un raport denumit "Piesele de domino ale Chinei au căzut" ("The China Domino has Fallen"), analiştii băncii franceze sublinează cele trei piese care vor participa la exportul inflaţiei din China către celelalte ţări:

- Inflaţia domestică: China a trecut pe o economie de consum, ceea ce înseamnă o creştere a cererii domestice. Oferta rămâne constantă, prin urmare preţurile vor creşte. Acest lucru deja se întâmplă. În martie, rata anuală a inflaţiei a atins deja cel mai ridicat nivel din ultimele 32 de luni, avansând la 5,4%.

- China exportă inflaţia: "Această dinamică pare a fi la fel de inevitabilă precum gravitaţia". Cererea Chinei pentru petrol şi oţel a împins deja în sus preţurile de pe pieţele internaţionale. Acum afectează preţurile materiilor prime precum bumbacul şi alimentele. Aceste creşteri vor fi transferate pieţelor dezvoltate precum SUA şi va ajunge în celelalte ţări în 2012.

- Şocul cererii din China. Rebalansarea economiei chineze pe termen lung de la una de export la una de consum va aduce cu sine o creştere a cererii de pe pieţele globale. Oferta va avea nevoie de o perioadă mai lungă pentru a ajunge din urmă cererea, limitând astfel capacitatea ţărilor de se adapteze la această cerere.