Liderii UE au aprobat Strategia Dunării, un proiect de 100 de miliarde de euro

Autor: Mediafax 27.06.2011

Ministerul român al Afacerilor Externe susţine că după adoptarea la finele săptămânii de către Consiliul European (şefii de state şi de guverne din UE) a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) "se trece la etapa decisivă, de punere în practică a tuturor ideilor, proiectelor şi iniţiativelor care au angajat, politic şi tehnic, ţările dunărene".

Această iniţiativă româno-austriacă, lansată în 2008, reprezintă potrivit ministrului român al afacerilor externe Teodor Baconschi (foto) un model inovativ de cooperare la nivel macro-regional. Strategia Dunării este un proiect finanţat de UE cu 100 mld. euro.

În iunie 2009, Consiliul European a aprobat iniţiativa privind Strategia Dunării ca pe un proiect european şi a solicitat Comisiei Europene elaborarea unei Strategii până la sfârşitul anului 2010. În ianuarie 2010 Comisia Europeană a iniţiat un proces de consultare publică pe tema Strategiei UE pentru Regiunea Dunării. Summit-ul la nivel înalt de la Bucureşti din 8 noiembrie 2010 a reprezentat momentul dezbaterii finale pe tema viitoarei Strategii dunărene.

În 3 februarie 2011 comisarul european pentru politici regionale Johannes Hahn a făcut anunţul oficial cu privire la repartizarea domeniilor prioritare din cadrul SUERD, fiecare dintre statele riverane primind responsabilitatea coordonării unor domenii prioritare.

României i-au fost atribuite domeniile prioritare: transport (partea de navigabilitate - împreună cu Austria), promovarea culturii şi turismului (împreună cu Bulgaria), managementul riscurilor de mediu (împreună cu Ungaria).