Colecţionarul de companii: Cătălin Chelu a cumpărat 11% din Carbochim Cluj

Autor: Andrei Chirileasa 27.06.2011

Omul de afaceri Cătălin Chelu din Galaţi a cumpărat vineri un pachet de 11,12% din acţiunile producătorului de abrazivi Carbochim Cluj, pentru 3,67 mil. lei.

Cele 432.000 de acţiuni au fost achiziţionate vineri la un preţ de 8,5 lei, prin intermediul a două firme, Lineas Trade şi Fimansat, potrivit unor notificări transmise luni Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Cele două firme au fost raportate ca şi persoane iniţiate, ceea ce ar însemna că, fie Chelu deţinea peste 5% din companie în momentul tranzacţiilor, fie avea un reprezentant în Consiliul de Administraţie. Potrivit informaţiilor anterioare, Chelu nu deţinea acţiuni la Carbochim, astfel că este posibil ca el să fi cumpărat şi joi, când Broker Cluj şi SIF Banat-Crişana şi-au lichidat participaţiile.

SIF Banat-Crişana a încasat 4,06 milioane lei pentru 13,08% din capitalul Carbochim, iar Broker a obţinut 3,55 milioane lei pentru 11,44% din acţiunile firmei.

Vineri, directorul general al companiei, Viorel Popoviciu, şi-a vândut şi el participaţia de 17,6%, pentru 5,82 mil. lei.

Acţiunile Carbochim au crescut puternic în precedentele cinci şedinţe de tranzacţionare, dublându-şi preţul. La cotaţia de la închiderea de vineri, de 7,82 lei/acţiune, compania este evaluată la 30,36 milioane lei.

Cifra de afaceri a producătorului de materiale abrazive a crescut anul trecut cu 16%, la 28,2 milioane lei (6,7 miloane euro), iar profitul a urcat de peste 11 ori, de două milioane lei.

Ceilalţi acţionari semnificativi ai Carbochim sunt Titus Popa - 11,16%, Pietro Ionescu - 10,78% şi Ion Răducanu - 10,68%.

Cătălin Chelu deţine cel mai mare portofoliu de companii listate, contolând prin intermediul unor firme peste 20 de firme de pe Bursă. Săptămâna trecută, Chelu a cumpărat 40% din acţiunile producătorului de articole ceramice Faimar Baia Mare (FMAR) pentru 2,2 mil. lei. Şi aici, unul dintre vânzători a fost Broker Cluj, care şi-a lichidat participaţia de 17%.

Chelu a mai cumpărat în luna mai un pachet semnificativ de acţiuni la producătorul de şeminee Ves Sighişoara (VESY), iar anul trecut a preluat Lactate Natura Târgovişte (INBO) şi Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS).