Asigurarea RCA costă de la simplu la triplu

Autor: Ciprian Valentin Botea 28.06.2011

Companiile de asigurări se bat în această vară pentru circa 750.000 de clienţi care şi-au încheiat poliţe de răspundere civilă auto (RCA) doar pentru şase luni în campania din iarnă, dar tarifele variază de la simplu la triplu în funcţie de ce asigurător îşi alege fiecare şofer.

De exemplu, un şofer de 23 de ani din Bucureşti plăteşte pentru asigurarea unui autovehicul cu o capacitate cilindrică de 1.400 de centimetri cubi o primă de asigurare de 136 de lei la Carpatica şi 149 de lei la Euroins, în timp ce la Generali prima urcă la 594 de lei, potrivit datelor brokerului de asigurări Otto Broker. La Astra, prima este de 153 de lei, iar la BCR Asigurări de 276 de lei. Mai aproape de Generali se situează Omniasig şi Uniqa, cu 464 de lei şi respectiv 429 de lei.

"E surprinzător că apar asemenea diferenţe. E greu de crezut că asigurătorii care practică tarife mici au în portofoliu doar clienţi cu rată de daună scăzută", spune Fănel Plopeanu, managing partner la compania de consultanţă în asigurări Senecta Consulting, fost director financiar la Omniasig. Rata de daună este calculată ca despăgubiri plătite raportat la primele încasate şi ajunge la circa 60% pe segmentul RCA.

Asigurările RCA reprezintă o piaţă de peste 500 mil. euro, însemnând o treime din totalul pieţei de asigurări generale.