Statul a pierdut prima luptă în procesul cu Rompetrol

Autor: Andrei Chirileasa 28.06.2011

Tribunalul Constanţa a decis ieri că majorarea de capital, prin care o parte din datoriile kazahilor de la Rompetrol faţă de stat au fost transformate în acţiuni Rompetrol Rafinare - Petromidia, este legală, potrivit unor surse apropiate cazului.

Ministerul Finanţelor are la dispoziţie 15 zile pentru a formula recurs.

Miza procesului este de 516 mil. euro, respectiv valoarea obligaţiunilor pe care Rompetrol Rafinare nu le-a răscumpărat de la statul român, ci le-a convertit în acţiuni, printr-o hotărâre a acţionarilor, la 30 septembrie 2010. Rompetrol Rafinare este controlată de grupul Rompetrol, deţinut de compania kazahă KazMunaiGaz.

Kazahii au cumpărat Rompetrol în 2007 de la Dinu Patriciu, împreună cu datoriile Petromidia. Obligaţiunile de la Rompetrol Rafinare, în valoare de 571 mil. euro, au fost emise în 2003 de guvernul Adrian Năstase.

Obligaţiunile erau convertibile în acţiuni, însă Ministerul Finanţelor susţine că ele puteau fi răscumpărate sau convertite doar în totalitate, în timp ce kazahii au răs­cum­părat o parte din obligaţiuni (54 mil. euro) şi le-au convertit pe restul. În cazul în care toate obligaţiunile ar fi fost convertite în acţiuni, statul ar fi redevenit acţionar majoritar. Statul a primit anul trecut circa 45% din acţiunile Petromidia.

Avocaţii Rompetrol în acest proces sunt NNDKP (Nestor) şi Ţuca Zbârcea şi Asociaţii.