Papandreou cere susţinerea parlamentului. Sindicatele ies în stradă pentru 48 de ore

Autor: Adrian Voicu 28.06.2011

Premierul grec George Papandreou a cerut parlamentarilor să asculte de "conştiinţa lor patriotică" şi să susţină măsurile de austeritate, astăzi fiind prima zi de dezbatere a pachetului de măsuri de austeritate propus de guvernul de la Atena.

"Prin votarea acestui plan pe termen mediu putem închide capitolul de nesiguranţă pentru poporul grec", a spus Papandreou la începutul dezbaterii din parlament, ce va dura trei zile.

"Acum când ne aflăm la începutul unei catastrofe putem să asigurăm o oportunitate uriaşă de a ne schimba ţara", a spus oficialul elen.

În cazul în care Papandreou nu va reuşi să treacă prin parlament pachetul de reducere a cheltuielilor de 78 de miliarde euro ar putea echivala cu prima intrare în default a unei ţări din zona euro, consideră Bloomberg.

"Sunt cât se poate de conştient de realitatea cu care ne confruntăm, cât se poate de conştient de riscurile la care este supus grecul de rând", a declarat ministrul de finanţe Evangelos Venizelos la aceeaşi dezbatere din parlament. "Trebuie să stabilizăm situaţia. Dar mai întâi trebuie să supravieţuim fiscal pentru a ne îmbunătăţi situaţia", a mai spus el.

Discuţiile din parlamentul de la Atena se vor desfăşura pe fundalul sonor al scandărilor manifestanţilor, Grecia pregătindu-se pentru încă o grevă generală de 48 de ore.

Conform Associated Press, peste 5.000 de poliţişti sunt pregătiţi să asigure ordinea din jurul parlamentului.