UPDATE: Cătălin Chelu a ajuns să deţină 46,5% din acţiunile Carbochim Cluj

Autor: Adrian Cojocar 28.06.2011

Omul de afaceri Cătălin Chelu deţine concertat prin intermediul mai multor firme din Galaţi o participaţie de 33,94% din acţiunile Carbochim Cluj, potrivit raportărilor Bursei.

Totodată, Chelu deţine un pachet de control la Electroargeş Curtea de Argeş care a achiziţionat recent 12,55% din acţiunile Carbochim.

Omul de afaceri ar putea fi obligat să deruleze ofertă publică de preluare la Carbochim în condiţiile în care reglementările prevăd că dacă un acţionar depăşeşte pragul de 33% trebuie să acorde dreptul celorlalţi acţionari de a ieşi din companie la un preţ stabilit de un evaluator.

Dividendele de la Electroargeş s-au dus pe acţiuni Carbochim

Mult disputatele dividende de la firma Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS), pe care conducerea le propusese în acest an dar care au fost tăiate de pe listă după ce omul de afaceri Cătălin Chelu a preluat compania, au ajuns să finanţeze cea mai recentă achiziţie a omului de afaceri din Galaţi, respectiv Carbochim Cluj (CBC).

Cătălin Chelu declara în luna mai că a decis să nu distribuie dividende la Electroargeş pentru că firma are nevoie de investiţii şi că banii ar putea fi direcţionaţi doar temporar în acţiuni lichide.

Electroargeş a plătit 4,14 mil. lei (circa un milion de euro) în schimbul unei participaţii de 12,55% din Carbochim Cluj prin care Cătălin Chelu a devenit astfel cel mai mare acţionar al producătorului de abrazivi, cu 46,5% din acţiuni prin mai multe firme.

Conducerea Electroargeş a propus în luna martie a acestui an distribuirea unor dividende de 3,4 mil. lei din profitul companiei obţinut anul trecut, care s-a cifrat la 7,5 mil. lei. Dumitru Tudor, unul dintre principalii acţionari ai Electroargeş, a propus de asemenea în aprilie distribuirea unor dividende în valoare de 5,7 mil. lei însă ambele propuneri au fost respinse.