Ştiri pe scurt business internaţional

Autori: Constanta Catalina Apostoiu , Anca Dumitrescu - Mediafax 29.06.2011

Numărul IPO-urilor la nivel mondial înregistrează cea mai rapidă creştere din 2007 chiar în condiţiile în care criza din Grecia şi inflaţia în creştere din China trag pieţele de acţiuni în jos, scrie Bloomberg. Cel puţin 120 de companii au anunţat în acest trimestru planuri de derulare de IPO-uri în valoare de 67 mld. dolari.

Banca daneză Fjordbank Mors a devenit cel de-al doilea creditor regional de la colapsul Amagerbanker în luna februarie care a cerut să fie preluată de administratori guvernamentali, după ce nu a reuşit să întrunească cerinţele legate de solvabilitate, scrie Bloomberg.

Volkswagen a fost obligat să-şi amâne planurile de a prelua controlul asupra consiliului de supraveghere al MAN după ce Comisia Europeană i-a transmis să aştepte aprobarea autorităţilor înainte de a urmări o cooperare mai strânsă cu producătorul de camioane Scania, scrie Financial Times.

Economia gri, care reprezintă 28% din economia Turciei, aduce mari pierderi fiscale guvernului, scrie Hurriyet. În ultimii opt ani, economia gri a adus pierderi totale de 104 mld. lire turceşti (44,5 mld. euro) legate de plata TVA, potrivit ministerului turc de finanţe.

Până la 15 bănci din UE, dintr-un total de 91 evaluate, vor pica testele de stres prin care va fi verificată soliditatea lor financiară, potrivit unor surse din zona euro apropiate situaţiei. Sursele au spus că Autoritatea Bancară Europeană urmează să anunţe în următoarele câteva săptămâni că 10-15 bănci nu au promovat testele, fiind de aşteptat ca acestea să provină din Grecia, Germania, Portugalia şi Spania.