Mobius: Rezolvarea crizei din zona euro ar reprezenta "mărunţiş" pentru China

Autor: Marius Oncu - Mediafax 28.06.2011

Rezolvarea crizei din zona euro ar fi "mărunţiş" pentru China, stat cu cele mai mari rezerve valutare din lume, de circa 3.000 miliarde de dolari, a declarat preşedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, Mark Mobius, pentru postul american de televiziune CNBC, citat de Mediafax.

Comentariile şefului Templeton Emerging Markets Group survin în contextul unei serii de vizite în mai multe state europene a premierului chinez, Wen Jiabao.

"Nu este nerealist să stopeze China criza din zona euro. Chinezii au mulţi bani, iar Europa este o locaţie naturală pentru diversificarea (investiţiilor, n.r.). China are rezerve de circa 3.000 de miliarde de dolari şi doar o mică parte din acestea ar putea ajuta la temperarea crizei din zona euro", a spus Mobius.

Datoria statelor din zona euro confruntate cu probleme ar reprezenta o investiţie bună, a adăugat el.

"După cum am văzut şi în criza pieţelor din Asia, acest tip de datorie poate fi o investiţie bună. China se comportă ca un manager de fond şi vrea profit. Vrea, de asemenea, să fie văzută într-o lumină pozitivă de Europa", a afirmat Mobius.