Un grup de investitori a sesizat CE cu privire la un presupus ajutor de stat ilegal acordat Ford

Autor: Stefan Musgociu 29.06.2011

Un grup de investitori români a sesizat Comisia Europeană cu privire la un presupus ajutor de stat ilegal acordat de stat companiei americane Ford, întrucât producătorul auto nu a transferat activele imobiliare ale societăţilor care urmau să fuzioneze după privatizarea Automobile Craiova.

Potrivit unei anexe la contractul de privatizare, Ford trebuia să restructureze grupul de societăţi Automobile Craiova prin separarea producţiei de automobile de celelalte activităţi conexe, operaţiune care presupunea transferul către statul român şi acţionarii minoritari ai Automobile Craiova al unor active aflate în proprietatea Ford România şi a Automobile Craiova.

"Nerespectarea de către Ford a obligaţiilor sale contractuale de restructurare şi de separare a activelor conexe, cu o valoare estimată la cel puţin 10 milioane de euro, a creat pentru Ford beneficii financiare importante, prin renunţarea de către statul român la veniturile care ar fi rezultat din valorificarea acestor active conexe", spun reprezentanţii Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC).

Ei spun că avantajul poate fi considerat ajutor de stat. Reprezentanţii Ford afirmă însă că vor restitui toate activele conexe ale fostei societăţi Automobile Craiova către AVAS.