Moody’s a retras ratingul RCS&RDS

Autori: Vlad Popescu , Adrian Seceleanu 29.06.2011

Moody's a retras ratingul de credit "Ba3" acordat RCS&RDS "din motive proprii de business", care nu au legătură cu acurateţea informaţiilor furnizate de companie sau cu alţi factori privitor la situaţia emitentului.

Agenţia de evaluare financiară notează, într-un comunicat, că a retras ratingul companiei din motive de business, indicând politica de retragere a ratingului de pe site-ul ins­tituţiei.

Potrivit Moody's, în unele circumstanţe, "agen­ţia va retrage ratingul unui emitent sau unei creanţe din motive care nu au legătură cu acurateţea informaţiilor furnizate de acesta, cu falimentul, restructurarea sau reorganizarea".

Moody's a atribuit în februarie 2010 companiei RCS&RDS ratingul "Ba3" şi a modificat perspectiva de la stabilă la negativă în ianuarie 2011.

Contactaţi de ZF, reprezentanţii RCS& RDS nu au comentat informaţia până la închiderea ediţiei.

RCS&RDS a încheiat anul trecut pe pierdere, după ce în 2009 a consemnat un câştig net de 211,83 milioane de lei.

Compania ar putea anunţa afaceri de peste 410 mil. euro în 2010, în creştere cu 5%. În primele nouă luni din anul precedent veniturile RCS&RDS au crescut cu aproape 5%, potrivit agenţiei de rating Standard & Poor's.

În acest an RCS&RDS a încheiat două acorduri de finanţare, un credit sindicalizat de tip forward start de 206 milioane de dolari pentru plata unor împrumuturi scadente şi un credit sindicalizat în valoare de 125 mil. euro.

La creditul sindicalizat de 206 milioane de dolari au participat ING Bank NV, Unicredit Bank Austria AG, Raiffeisen Bank International AG, Royal Bank of Scotland NV şi BRD- Groupe Société Générale, în calitate de aranjori mandatari principali, respectiv ING Bank NV în calitate de agent de credit şi co-ordonator şi agent pentru garanţii.

În cazul creditului de 125 mil. euro, sindicalizarea a fost realizată de Fortis Bank SA/NV Bruxelles Sucursala Bucureşti, Royal Bank of Scotland PLC şi Unicredit Ţiriac Bank în calitate de aranjori mandataţi principali, respectiv Unicredit Bank AG, sucursala Londra, în calitate de agent de credit şi Unicredit Ţiriac Bank în calitate de agent pentru garanţii.

Cu o reţea care acoperă peste 200 de oraşe, RCS&RDS este unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa serviciilor de televiziune prin cablu şi prin satelit, telefonie fixă şi mobilă.

Principalii concurenţi sunt UPC şi Romtelecom pe zona serviciilor de telefonie fixă, internet şi televiziune prin cablu şi satelit. Potrivit unor surse, grupul RCS&RDS, con­trolat de către Zoltan Teszari, este interesat să preia UPC. RCS&RDS şi-a început activitatea în urmă cu 15 ani şi este prezent şi în Ungaria, Cehia, Slovacia, Spania, Italia, Croaţia şi Serbia.