Grecia se va confrunta cu noi provocări în următoarele săptămâni pentru a evita colapsul financiar

Autor: Marius Oncu 29.06.2011

Premierul elen, George Papandreou, face eforturi pentru a trece prin Parlament un pachet de măsuri de austeritate şi privatizări necesar pentru a asigura finanţarea internaţională a ţării, care se va confrunta cu noi provocări majore în următoarele săptămâni în încercarea de a evita falimentul, informează Mediafax.

Cel mai apropiat test are loc joi, când Parlamentul votează asupra unei legi pentru implementarea măsurilor de austeritate, în valoare de 28 de miliarde de euro, aprobate miercuri, dar şi a unui program de privatizări prin care statul vrea să obţină fonduri de 50 de miliarde de euro în următorii ani, potrivit Reuters.

Uniunea Europeană a stabilit ziua duminică, 3 iulie, ca termen limită pentru ca Parlamentul de la Atena să aprobe programul de măsuri de austeritate.

Miniştrii de Finanţe din zona euro vor participa duminică la o reuniune de urgenţă privind Grecia şi au anunţat că legile referitoare la măsuri de austeritate şi privatizări trebuie aprobate până la această dată pentru ca statul elen să primească următoarea tranşă, de 12 miliarde de euro, a pachetului de împrumuturi în valoare de 110 miliarde de euro convenit anul trecut cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Grecia a admis că până la mijlocul lunii iulie va ajunge în situaţia de a nu-şi putea plăti datoriile dacă nu va primi următoarea tranşă a finanţării externe.

Totodată, miniştrii de Finanţe din zona euro au afirmat că vor defini, în prima parte a lunii iulie, "parametrii generali" ai unui nou plan de ajutor financiar pentru Grecia, care va suplimenta pachetul de împrumuturi de 110 miliarde de euro stabilit anul trecut.

Noul plan de ajutor financiar va include noi împrumuturi şi o rostogolire a datoriilor statului elen de către investitorii privaţi.