Comisia Europeană deschide cea mai aprinsă bătălie din istoria UE: banii europeni pentru 2014-2020

Autor: Iulian Anghel 30.06.2011

Comisia Europeană a lansat propria-i versiune pentru cadrul financiar al bugetului pentru 2014-2020 iniţiind, practic, negocierile pentru cea mai aprinsă bătălie pentru banii europeni din istoria UE.

România nu poate spera decât ca fondurile care îi vor fi alocate să nu fie reduse faţă de exerciţiul financiar 2007-2014 (19,6 mld. euro fonduri structurale), dar demersul se va dovedi dificil în condiţiile în care o serie de state UE doresc, pe fondul crizei economice fără precedent şi fără speranţă de a se domol, reducerea contribuţiilor la bugetul Uniunii. România are şi handicapul că absoarbe puţini bani, acesta putând fi un argument ca fondurile să-i fie reduse.

Informaţiile care există la acest moment arată că pe un aspect România va fi vizată direct, este vorba despre agricultură. Postul de comisar pentru agricultură este deţinut de românul Dacian Cioloş. Fermierii români au de primit în exerciţiul financiar 2007 - 2014 plăţi de peste 10 mld. euro. Comisia plănuieşte diminuarea sau dacă nu îngheţarea la nivelul lui 2013 a alocărilor fondurilor către fermierii europeni, dar şi pentru regiunile mai sărace (cazul României care are toate regiunile în zona veniturilor sub media UE). Mai mulţi bani ar urma să primească cercetarea, inovarea şi educaţia.

Fermierii europeni primesc în exerciţiul financiar 2007-2014 400 mld. euro, iar Cioloş ar fi dorit ca Politica Agricolă Comună (PAC) să nu sufere schimbări fundamentale sub acest aspect.

UE urmăreşte să-şi inventeze un sistem de colectare de resurse proprii altele decât taxele vamale - acum singura sursă proprie de venituri a Uniunii - pentru a diminua contribuţia statelor, în jur de 1% din Produsul Naţional Brut, anual.

Comisia propune introducerea la nivel comunitar a unei taxe pe valoare adăugată de 1% şi a unui impozit pe tranzacţiile financiare la nivelul UE, pentru a-şi creşte bugetul la 1.000 mld. euro în exerciţiul 2014 - 2020.

Potrivit Comisiei, noua taxă pe valoare adăugată la nivelul UE va înlocui sistemul actual care obligă guvernele să verse la bugetul UE o parte din veniturile din TVA.

"În aceste vremuri de austeritate fiscală în întreaga Uniune Europeană, Comisia a prezentat o propunere ambiţioasă, dar realistă", susţine comisarul european pentru buget, Januz Lewandowski.

Britanicii care doresc reducerea contribuţiilor statelor la UE au sărit ca arşi cabinetul premierului britanic David Cameron afirmând că Executivul Uniunii subestimează gradul în care se simte austeritatea.

"UE trebuie să ia aceleaşi măsuri dure pe care le adoptă guvernele naţionale pentru a reduce deficitele publice. Marea Britanie se va opune noilor taxe UE, care vor introduce noi poveri asupra mediului de afaceri şi vor afecta competitivitatea Uniunii", susţine cabinetul lui Cameron.

TVA-ul de 1% şi taxa pe tranzacţiile financiare ar putea genera un total de 60 miliarde euro pe an pentru bugetul UE, susţine Lewandowski.

Bugetul trebuie aprobat în unanimitate de guvernele UE până la finele lui 2013.