Aplauze frenetice pentru români la Varna Summer Fest/ de Ziarul de Duminică

Autor: Ziarul de Duminica 01.07.2011

Muzică all inclusive, performanţe vocale şi instrumentale, vedete ale muzicii clasice din România, o orchestră şi dirijori aplaudaţi zeci de minute de un public de obicei rezervat, dar de această dată extaziat. Acesta a fost meniul oferit bulgarilor de Orchestra Naţională Radio la Varna Summer Fest 2011 - cel mai vechi festival de muzică din Bulgaria şi unul dintre evenimentele cu cea mai lungă tradiţie din Europa, dedicate muzicii clasice.

Cele trei seri româneşti au adus cu siguranţă plus valoare acestui festival, ajuns la a 85-a ediţie, Roumi Petrova, directoarea festivalului, declarând chiar că "prezenţa acestor prestigioase formaţii româneşti şi a importanţilor solişti români de talie internaţională, va fi un argument pentru dosarul de candidatură a oraşului Varna la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2019".

De altfel, ascultători din sase ţări au audiat aceste concerte, ele fiind transmise în direct prin circuitul muzical al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune, fiind preluate simultan şi de Radio România Cultural si Radio România Muzical.

Seria oferită spectatorilor bulgari a fost deschisă miercuri de trio-ul format din violonistul Alexandru Tomescu, pianistul Horia Mihail şi violoncelistul Răzvan Suma, care au oferit pentru degustare publicului bulgar o lucrare românească, "Serenade lointaine" de Enescu, deosebit de agreată de cei prezenţi. Meniul serii de miercuri a fost apoi asezonat cu lucrari de J. Haydn, W. A. Mozart şi L. v. Beethoven, devenind astfel ideal pentru o seară pe malul mării însoţită de muzică de cea mai bună calitate, într-o interpretare ce i-a uimit pe cei 500 de spectatori de la Opera de Stat din Varna.

Joi a urcat pe scena Palatului Festivalurilor şi Congreselor din Varna Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Iurie Florea, căreia i s-a alăturat, cu farmecul şi vocea sa excepţională, mezzosoprana Ruxandra Donose care a fost pe rând Carmen, Dalila si Cenuşăreasa. Prestaţia sa şi a Orchestrei Naţionale Radio au fost, de asemenea, îndelung omagiate de cei cca 1.000 de spectatori prezenţi, care au apreciat în mod deosebit şi evolutia orchestrei în "Romeo şi Julieta" de Prokofiev. Ruxandra Donose a fost o uriaşă surpriză şi o încântare ca apariţie scenică şi ca performanţă artistică pentru spectatorii din toată lumea, veniţi la festival, care au apreciat în egală măsură şi orchestra: "A fost pur şi simplu fabulos. Nu o cunoşteam înainte pe Ruxandra Donose, dar acum voi povesti tuturor cunoscuţilor mei de ea. Mi-a plăcut foarte mult", declara un spectator, altul afirmând: "Am ascultat în această seară o orchestra foarte bună. Noi suntem din Polonia, am venit în vacanţă şi ne-am gândit să ne petrecem o noapte ascultând muzică clasică la malul mării. Ne-am simţit foarte bine."

Cel de-al treilea moment românesc a fost deosebit de dorit şi aşteptat la Varna Summer Fest, mai ales după evoluţia trio-ului din prima seară. Vineri, cei trei instrumentişti - violonistul Alexandru Tomescu, pianistul Horia Mihail şi violoncelistul Răzvan Suma s-au alăturat Orchestrei Naţionale Radio pentru a interpreta Triplul concert de Beethoven, iar în cea de-a doua parte a concertului orchestra, dirijată de Tiberiu Soare, a abordat Simfonia a X-a de Şostakovici. Publicul bulgar a răsplătit şi de această dată cu îndelungi aplauze prestaţia românilor şi în mod deosebit dificilele solouri ale muzicienilor din orchestră.

"Faptul că am obţinut de la un public de obicei rezervat aplauze de 10 minute adresate orchestrei şi dirijorilor, reprezintă pentru noi o mare satisfacţie şi confirmarea unui cert succes pentru orchestra radio, in afara graniţelor României. Iar preluarea în direct a acestor concerte de către alte radiouri publice din Europa este o onoare şi certifică faptul că muzicienii români sunt competitivi la nivel internaţional" a declarat Oltea Şerban Pârâu, director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio.

Festivalul de la Varna a obţinut, de-a lungul timpului, recunoaştere naţională şi internaţională, contribuind în mod substanţial la promovarea culturii muzicale bulgare şi nu numai. De-a lungul ediţiilor, au fost invitate ansambluri de renume internaţional, precum ansamblul Schubert, Cvartetul Borodin, Camerata Amsterdam, Teatrul Naţional Academic de Operă şi Balet - Odesa, Baletul Operei Maghiare, Compania de Balet a Operei Comice din Berlin, Piccola Scala - Milano, Baletul Regal Suedez, Orchestra Simfonică Radio din Leipzig, Orchestra Simfonică Radio din Sankt Petersburg. În fiecare an, festivalul aduce pe scena sa tinere talente şi compoziţii interpretate în premieră, precum şi o mare varietate de genuri muzicale de la operă, la concerte simfonice, muzică de cameră şi corală.