Topul celor mai profitabile fonduri mutuale la şase luni

Autor: Roxana Pricop 01.07.2011

Fondul OTP Obligaţiuni (fost Balansis) a vândut toate acţiunile din portofoliu înainte ca Bursa să înceapă corecţiile şi a devenit cel mai performant fond mutual cu un randament de 10,8% în primele şase luni.

În primăvara acestui an, când Bursa creş­tea cu 15%, administratorul OTP Asset Management a decis schim­barea strategiei de investiţii şi trans­for­marea fondului diver­sifi­cat OTP Ba­lansis în fond de obli­gaţiuni, astfel că din martie a început treptat să lichideze deţinerile de acţiuni din portofoliul fon­dului. Expu­ne­rea fondului Balansis pe ac­ţiuni era de circa 40% din active în fe­brua­rie, iar la finele lunii iu­nie este zero, ran­da­men­tul de 10,86% în pri­mele şase luni (21,7% anualizat) fiind însă rea­lizat graţie li­chi­dizării expunerii pe bursă îna­intea înce­perii corecţiilor din mai.

În primele patru luni indicele BET a urcat cu 15%, pentru ca apoi piaţa de acţiuni să sca­dă pe fondul crizei datoriilor Greciei, iar avan­sul câştigat la începutul anului să se dimi­nu­eze la 4%, cât este aprecierea indicelui BET în primele şase luni.

Randamentul fondului este mult peste performanţa fondurilor de obli­gaţiuni care au câştigat în medie 3% în pri­ma jumătate a anului.

"Am prins creşterile de pe bursă de la în­ce­putul anului şi am ieşit de pe acţiuni îna­inte ca piaţa să înceapă să scadă. Fondul Proprie­ta­tea a fost unul dintre emitenţii care a con­tri­buit cel mai mult la performanţa fondului OTP Obligaţiuni", a spus Dan Popovici, di­rec­tor de investiţii la societatea de admi­nis­trare a investiţiilor OTP Asset Management.

Fondul a cumpărat acţiuni FP de pe piaţa gri la un preţ de circa 0,34 lei/titlu anul trecut, astfel că vânzarea lor pe bursă la un preţ de 0,6 lei/titlu i-a adus fondului o dublare a in­ves­ti­ţiei. În prezent, fondul dispune de active de 4,26 milioane de lei, plasate în depozite bancare şi obli­gaţiuni, de la un număr de 98 de investitori.

Pe locurile al doilea şi al treilea se situea­ză fondul diversificat Star Next cu un ran­da­ment de 9,25% şi fondul de indice Certinvest XT Index cu un avans de 8,38% în primele şase luni.

La categoria fondurilor conservatoare, fă­ră expunere pe acţiuni, performerii sunt fon­dul monetar Raiffeisen Ron Plus cu un randament de 3,62% şi fondul de obligaţiuni BCR Obligaţiuni cu 4,10%. Fondurile con­ser­vatoare denominate în euro au adus inves­ti­torilor randamente de până la 2,55% în prima jumătate a anului, maxim atins de BRD Euro Fond.

Cele mai mari pierderi le-au adus fondul de acţiuni Omninvest administrat de societatea de administrare SIRA, care a scăzut cu 13,5%. Fondul denominat în eu­ro Audas Piscator a pierdut 8%, afişând a do­ua cea mai mare pierdere din industrie, fiind urmat de fondul diversificat Omnitrust cu o pierdere de 7,5%.