Theocharopoulos, noul număr unu din telecomul românesc. Citiţi aici povestea executivului care va avea pe mână 1,2 miliarde euro

Autor: Adrian Seceleanu 01.07.2011

După discuţii care au durat aproape şase ore şi în care au existat şi momente mai tensionate, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) şi grupul elen OTE au ajuns la un acord cu privire la managementul Romtelecom, integrarea cu Cosmote şi listarea pe bursă.

Michael Tsamaz, CEO şi preşedinte al grupului OTE, primul care a ieşit de la discuţii, a declarat că "a avut o întâlnire constructivă cu Ministerul Comunicaţiilor" şi a citit apoi dintr-o agendă punctele asupra cărora cele două părţi au căzut de comun acord.

"Am agreat ca Stefanos Theocharopoulos să preia şi functia de CEO al Romtelecom cu un mandat clar de a sprijini MCSI în programul de listare a acţiunilor pe care le deţine la Romtelecom la bursă, în termen de un an de zile", a declarat Tsamaz. El a adăugat că Stefanos Theocharopoulos a fost votat în unanimitate în funcţia de CEO al Romtelecom şi că niciun proces de integrare între Romtelecom şi Cosmote nu va fi demarat fără acordul părţii române.

"Cine spunea că nu se poate negocia cu grecii", a exclamat ministrul Valerian Vreme la întâlnirea cu jurnaliştii de la ZF şi Mediafax, la finele a aproape şase ore de negocieri. Ministrul s-a declarat mulţumit de rezultatul întâlnirii. "Am obţinut pentru statul român drepturi care nu erau trecute nici măcar în contractul de privatizare", a spus el.

"Este pentru prima oară când primim de la OTE un grafic clar cu date limită exacte pentru listarea pe bursă. Până la data de 1 septembrie vom selecta banca de investiţii şi casa de avocatură care vor gestiona procesul de listare. Vom lista fie acţiuni la Romtelecom, fie acţiuni la societatea care ar putea rezulta în urma unei posibile fuziuni între Romtelecom şi Cosmote".

În plus, a adăugat ministrul, în Romtelecom se va forma o comisie în care OTE şi statul român vor fi egal reprezentate şi care va urmări atât progresul eforturilor de listare cât şi cel al integrării.

Ca urmare a negocierilor, pentru a se asigura că protejează interesele statului român în Romtelecom, MCSI a obţinut de la OTE, în scris, obligativitatea Romtelecom de a prezenta lunar CA-ului lista tuturor contractelor cu o valoare mai mare de 500.000 de euro precum şi aceea de a notifica orice intenţie de schimbare a managementului. De asemenea, limita până la care CEO-ul poate semna contracte fără acordul CA-ului a scăzut de la 5 la 4 mil. euro", a adăugat ministrul.

"Prin acest act statul român va avea o implicare mai mare în managementul companiei".

Cine este Stefanos Theocharopoulos

OTE l-a numit in functia de CEO al Cosmote Romania pe Stefanos Theocharopoulos în ianuarie 2008, acesta înlocuindu-l pe Nikolaos Tsolas, care a detinut aceasta pozitie timp de doi ani

Stefanos Theocharopoulos s-a alaturat grupului OTE in 2002 si detine, din anul 2006, pozitia de Director Executiv Business Development al companiei OTEGlobe, membra a grupului OTE. El a mai ocupat si pozitia de Director Executiv Tehnologie in cadrul OTE Investment Services.

Inainte de a se alatura grupului OTE, Theocharopoulos a detinut pozitii manageriale in companii precum O2 Germania, Dutchtone Olanda, Vodafone Grecia, Fujitsu Telecom Research Center Marea Britanie si Ericsson Hellas/Grecia.

Theocharopoulos are 39 de ani si este licentiat al Universitatii Sussex in Inginerie Electronica, detinand si o diploma de Master of Science in Comunicatii Mobile & Comunicatii prin satelit din partea Universitatii din Westminster.