Anglo-Romanian Bank închide birourile din Bucureşti. Urmează Londra

Autor: Voican Razvan 04.07.2011

Anglo-Romanian Bank, subsidiara înregistrată la Londra a grupului BCR, şi-a încetat de la 1 iulie activităţile bancare şi serviciile către clienţi derulate prin sucursala înregistrată în România, în cadrul procesului de dizolvare.

A fost oprită astfel activitatea sucursalei Bucureşti şi a agenţiilor din Constanţa, Sibiu şi Ti­mi­şoa­ra, conturile clien­ţilor fiind transferate la BCR. De altfel, toate pro­prie­tăţile băn­cii au fost transferate direct către BCR, care a preluat şi activele necorporale, pre­cum şi infrastructura ope­raţională, inclusiv soft­ware-ul. Odată ce vor fi îndeplinite procedurile din Marea Britanie, vor fi închise şi birourile centrale de la Londra.

Înfiinţată în urmă cu 38 de ani ca un joint venture între fosta Bancorex, Barclays Bank International şi Manufacturers Hanover International Banking Corporation, New York, Anglo-Romanian Bank a intrat în anul 1999 în proprietatea BCR.

În 2008, austriecii de la Erste au luat decizia să vândă banca inclusiv din cauza suprapunerii cu operaţiunile propriei sucursale de la Londra. Nu au găsit însă cumpărător în contextul crizei şi astfel s-a trecut la un proces de restructurare şi optimizare, fiind închisă mai întâi sucursala din Frank­furt, în 2009. Spre sfârşitul lui 2010 Erste a luat decizia finală de dizolvare a entităţii: BCR preia portofoliul de clienţi şi afaceri ale sucursalei din România, iar operaţiunile de la Londra sunt lichidate, afacerile rămase urmând să fie preluate de sucursala britanică a grupului austriac.

Anglo-Romanian Bank intrase pe pierdere în 2009, când a înregistrat un minus de 3,5 mil. euro. A încheiat anul 2010 tot "pe roşu", cu o pierdere netă de peste 2,6 mil. euro, în condiţiile în care câştigul din dobânzi a scăzut cu 16%, până la 10,3 mil. euro. Profitul opera­ţio­nal înainte de provizioane a fost de nu­mai 684 mil. euro, cu aproape 80% mai mic comparativ cu nivelul din 2009. De asemenea, activele bilanţiere au scăzut cu 22%, până la 225,2 mil. euro.

Prin închiderea sucursa­lei Anglo-Romanian Bank numărul sucursalelor de bănci din UE care operează în România scade la opt: ING, Italo-Romena, Bank of Cyprus, Fortis, La Caixa, Blom Bank France, Finicredito şi Citibank Europe - toate funcţionând pe baza autorizaţiilor acordate de băncile centrale din ţările de origine.