Caroli închide fabrica de mezeluri din Tulcea şi renunţă la 170 de angajaţi

Autor: Gabriel Razi 04.07.2011

Grupul Caroli Foods, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa mezelurilor, rezultat în urma fuziunii dintre Caroli şi Campofrio (România), a închis fabrica din Tulcea, una dintre cele două unităţi de producţie ale grupului şi îi va disponibiliza pe toţi cei 170 de angajaţi, respectiv 11% din efectivul total.

Decizia de a renunţa la unitatea de producţie din Tulcea a fost luată "în contextul economic actual şi în contexul industriei de mezeluri afectate de scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor", informează compania.

Închiderea fabricii Caroli Foods este prima mişcare de acest tip făcută de unul dintre primii zece jucători din industria mezelurilor în condiţiile în care tot mai mulţi şefi de companii se plâng de consumul redus şi de impactul negativ al pieţei negre asupra afacerilor producătorilor.

Fabrica din Tulcea a Caroli Foods avea o capacitate de producţie de 11.000 de tone anual, în timp ce capacitatea centrului de la Piteşti - singurul care rămâne operaţional - se ridică la 36.000 de tone anual, conform informaţiilor anterioare. Grupul Caroli Foods a luat naştere în prima parte a anului trecut în urma unei tranzacţii realizate de familia de origine libaneză El Solh, care deţine grupul Caroli, cu gigantul spaniol Campofrio.

Tranzacţia a spart atunci gheaţa în fuziuni şi achiziţii în industria mezelurilor, un segment dominat de afaceri de familie româneşti care mai degrabă şi-ar vinde întregul business decât să încheie un parteneriat cu un investitor strategic sau un fond de investiţii.

Fuziunea dintre cele două companii a surprins în condiţiile în care un gigant - Campofrio - a devenit acţionarul minoritar în noul grup, iar pentru a ajunge să deţină 49% din grupul nou-creat spaniolii au mai plătit 12 milioane de euro.

În prezent, datele de la Registrul Comer­ţului arată că grupul Caroli Foods este controlat de o firmă înregistrată în Olanda (Caroli Foods Group BV), cu 99,43% din acţiuni, în timp ce Khaled El Solh are 0,56%.

Cei implicaţi în această tranzacţie anunţau la momentul semnării că înţelegerea va forma un jucător cu o cotă de piaţă cumulată de 16% din piaţa preparatelor din carne şi o cifră de afaceri de peste 120 de milioane de euro. Rezultatele companiei pe 2010 nu sunt însă disponibile.

În 2009 Caroli a avut afaceri de 52,9 milioane de euro, iar Tabco-Campofrio de 27,1 milioane de euro, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Cei mai mari producători locali de mezeluri sunt CrisTim, Aldis, Angst, Elit Cugir sau Caroli Foods Group.

Etapele unei fuziuni neaşteptate