Statul şi OTE s-au înţeles: CEO comun la Romtelecom şi Cosmote, listare într-un an

Autor: Adrian Seceleanu 04.07.2011
Discuţiile au fost tensionate şi, iniţial, fierbinţi la propriu - aerul condiţionat a fost în prima parte a întâlnirii pornit pe "cald" în sala de consiliu de la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.


După discuţii tensionate care au durat aproape şase ore - inclusiv pauzele de consultări şi cele în care presa a avut pentru câteva minute acces în "teatrul de război", Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) şi grupul elen OTE au ajuns la un acord cu privire la managementul Romtelecom, integrarea cu Cosmote şi listarea pe bursă. Noul CEO al Romtelecom este Stefanos Theocharopoulos, integrarea se va face doar cu acordul statului, iar listarea va avea loc în cel mult un an de zile.

Discuţiile de vineri 1 iulie, programate pentru ora 11,30, se anunţau hotărâtoare: după mai mult de o jumătate de an de discuţii sterile şi apoi de refuzul OTE de a cumpăra alte acţiuni la Romtelecom, grecii trecuseră la atac: Yorgos Ioannidis, CEO al Romtelecom, îşi oficializase cu câteva zile în urmă retragerea şi lăsase cel mai mare operator de telefonie fixă din România fără CEO. În aceste condiţii, miza întâlnirii dintre MCSI şi OTE şi Deutsche Telekom era una semnificativă: acţionarii trebuia să cadă de acord asupra schimbării de CEO decise unilateral la Atena în luna mai, dar şi asupra calendarului integrării şi listării la bursă.

Cu câteva zeci de minute înainte de ora fixată a negocierilor, ministrul Valerian Vreme şi-a făcut timp să coboare în faţa MCSI pentru a schimba câteva cuvinte cu jurnaliştii prezenţi. Nu a făcut nicio declaraţie "on the record" şi a părut rezervat în ce priveşte rezultatele discuţiilor.

Primii au venit avocaţii

Câteva minute mai târziu, dintr-o limuzină Volkswagen neagră coboară echipa de avocaţi care lucrează cu OTE: Cătălin Dima - fost director executiv juridic al Romtelecom, care acum are propriul business - şi Eirini Nikolaidi - consilier juridic în cadrul OTE şi membru în consiliul de administraţie al Romtelecom.

La 11,30 fix, dintr-un SUV Audi Q7 negru coboară şi reprezentanţii OTE şi Deutsche Telekom: Michael Tsamaz - CEO şi preşedinte al grupului OTE, Stefanos Theocharopoulos - CEO al Cosmote România şi Rainer Rathgeber - omul Deutsche Telekom în CA-urile OTE şi Romtelecom.

Dacă Rathgeber a evitat presa, întâi aştep-tând în maşină şi apoi sărind o dată şi câte două trepte ale scărilor din faţa ministerului pentru a ajunge în clădire, Tsamaz şi Theocharopoulos s-au oprit pentru un scurt salut înainte de a urca la negocieri.

Timp de mai multe ore nicio informaţie oficială nu a transpirat de la discuţii. Pe surse sau din frânturi ale discuţiilor purtate între şoferii de la MCSI şi Cosmote şi ale personalului ministerului a rezultat însă că tonul este unul destul de tensionat.

O primă problemă care a încins discuţiile: pe lângă faptul că ferestrele vechi, cu tocărie din lemn de la MCSI trepidau constant (chiar şi cele care "dau" spre parcarea SRI din spate) în ton cu testele de sunet de pe scena festivalului "Rock The City" din apropiere, aerul condiţionat de la MCSI turnase gaz peste focul întâlnirii: băga aer cald, nu rece.

Problema a fost remediată, însă tonul discuţi­ilor - purtate atât în sala din consiliu aflată lângă cabinetul ministrului, cât şi pe holurile instituţiei - rămăsese ridicat. În jurul orei 14,30, după ce pe zf.ro apăruse o informaţie conform căreia ministrul avea o întâlnire separată cu Stefanos Theocharopoulos, presa este invitată în mijlocul discuţiilor. Pe hol, şeful Cosmote discuta cu alte două persoane: tensiunea este atât de mare, încât nici nu ne observă. În drum spre cabinetul ministrului, vedem din anticameră şi ce se întâmplă în sala de consiliu: Michael Tsamaz, şeful OTE, studiază un set de documente.

În biroul său, ministrul Valerian Vreme citeşte zf.ro de pe iPad şi ne asigură că nu a avut întâlniri separate cu şeful Cosmote România. Este o informaţie greşită, care poate afecta discuţiile, ne spune el. Întreaga echipă se agită în cabinetul ministrului, dar şi pe holuri, unde se poartă discuţii informale între delegaţia OTE şi români. Vizita din "teatrul de operaţiuni" se încheie.

Pe la ora 15.30 Stefanos Theocharopoulos îşi cheamă şoferul cu un pachet de ţigări. "Sunt mai importante ca telefonul", spune şoferul către colegii de la MCSI, care aşteaptă şi ei ca discuţiile să se termine odată. Este totuşi vineri, zi "scurtă" prin tradiţie în administraţia de stat.

După alte zeci de minute lungi de aşteptare, în jurul orei 16,00 apare informaţia că discuţiile au ajuns la final şi că OTE şi MCSI s-au înţeles.

Rathgeber fuge de presă, Tsamaz face primele declaraţii

După alte 48 de minute vine într-adevăr şi confirmarea, cel puţin că discuţiile s-au încheiat: îl zărim pe Rainer Rathgeber la parterul MCSI, căutând din nou o cale de a evita contactul cu media. O şi găseşte: rămâne în interiorul clădirii până când jurnaliştii vor avea un interlocutor.

Pe uşile de la MCSI iese însă zâmbitor Michael Tsamaz, şeful OTE. Se miră că negocierile cu MCSI au provocat atât de mult interes, şi, încercând să acopere zgomotul pregătirilor pentru concertele Therapy şi Prodigy de pe scena din apropiere, anunţă rezultatul discuţiilor, urmărit cu atenţie din spate de Cătălin Dima.

"Am avut o întâlnire constructivă cu ministrul Valerian Vreme şi echipa lui, secretarii de stat şi membrii boardului Romtelecom. Am agreat asupra unui parcurs şi asupra unor date clare - în limita unei perioade de 12 luni, pentru listarea pe bursă a acţiunilor deţinute de statul român la Romtelecom. Din partea nopastră ne vom asigura că managementul are mandatul necesar pentru a sprijini acest proces", a declarat Tsamaz. "Am agreat de asemenea că vom oferi garanţii că un proces de fuziune nu va fi iniţiat dacă nu va exista acordul Guvernului României şi al boardului de directori al Romtelecom.

De aemenea, am mai căzut de acord asupra unui set de acţiuni, ca urmare a seugestiilor şi recomandărilor făcute de echipa MCSI pentru a îmbunătăţi operaţiunile Romtelecom. Am fost de acord, în mod unanim, să îl numim pe dl. Theocharopoulos ca noul CEO al Romtelecom. Am agreat că mandatul numărul unu al noului CEO va fi să pregătească compania pentru listarea la bursă şi de asemenea să vină cu un plan de acţiuni specific în această direcţie în două luni de zile. A fost o întâlnire lungă, dar constructivă cu ministrul comunicaţiilor şi echipa lui. A fost o întâlnire în beneficiul Romtelecom şi al ambilor acţionari. Avem obiective comune: să mărim valoarea Romtelecom şi să oferim servicii de ultimă generaţie în România."

Avem CEO

Tsamaz îşi ia politicos la revedere şi pleacă de la MCSI, după aproape şase ore de discuţii. Informaţiile devin "breaking news" pe zf.ro şi pun capăt şi aşteptării tensionate de la sediile Romtelecom şi Cosmote: cel mai mare operator de telefonie fixă din România are CEO.

Sus, în biroul ministrului, geamurile şi tocăria veche din lemn (e aceeaşi ca în vremea lui Gabriel Sandu, Zsolt Nagy sau Dan Nica) trepidează puternic şi regulat în ritmul muzicii din Piaţa Constituţiei. Feresterele biroului lui Valerian Vreme nu au vedere spre piaţa unde e instalată scena "Rock the City 2011" ci spre mult mai liniştita privelişte a parcării Serviciului Român de Informaţii şi a altor instituţii ale statului. Însă muzica nu ţine cont de "servicii" aşa că geamurile se zgâlţâie atât de tare încât aproape că nu înţelegi ce spune şeful MCSI. La un moment dat sunt închise, şi trepidaţiile par a avea surdină.

Cine spunea că nu se poate negocia cu grecii?

După atâtea şi atâtea ore de discuţii tensionate, Vreme e vizibil obosit, le fel ca şi alţi membri ai echipei MCSI. Însă întâmpină jurnaliştii energic: "Cine spunea că nu se poate negocia cu grecii?", spune el, făcând referire la declaraţii făcute anterior pentru ZF de deputatul PNL Relu Fenechiu, preşedintele Comisiei IT&C din Parlament, care spunea că orice ar vrea partea română grecii vor face ce vor la Romtelecom.

Având în faţă hârtiile semnate cu OTE, ministrul îşi justifică mulţumirea afişată. "În primul rând am dovedit că se poate negocia când ai argumente şi ţi le menţii. Este pentru oprima dată când pe relaţia Romtelecom s-a obţinut un grafic clar, semnat şi parafat de conducerea OTE cu termene clare pentru listarea pe bursă.

Practic am obţinut ca listarea Romtelecom, sau societatea care va rezulta din posibila fuziunea Romtelecom cu Cosmote România, să aibă loc în termen de 12 luni de la data prezentei. Practic este vorba de derularea unei oferte publice de către MCSI pentru toate sau parte din acţiunile sale. Pentru evitarea oricărui dubiu OTE nu intenţionează la acest moment să-şi vândă nicuna din acţiunile sale prin acest proces."

Ce a câştigat statul român de la greci

Vreme îşi justifică pauzele cu care citeşte rezultatul discuţiilor: "Eu sunt un pic obosit dar ce este important este că am obţinut termene clare pentru acest proces de listare". El spune că negocierile au fost dificile dar s-a ajuns la un rezultat pentru că managementul are nevoie de colaborarea ambilor acţionari pentru a face faţă provocărilor ridicate de listare şi integrarea cu Cosmote.

Ministrul prezintă apoi lista solicitărilor statului care au fost acceptate de partea greacă, după atâtea ore de discuţii. "Am obţinut pentru statul român drepturi ce nici măcar în contractul de privatizare şi actele adiţionale între acţionari nu erau prevăzute", a început Vreme. "Membrilor CA-ului li se va prezenta lunar lista tuturor contractelor cu o valoare mai mare de 500.000 de euro. Înainte nu exista această prevedere, iar de acum încolo acest lucru este obligatoriu. CA-ul va fi de asemenea informat asupra schimbării structurii organizatorice a Romtelecom. A fost diminuată cu un milion, la patru milioane de euro, nivelul maxim al unui contract care poate fi semnat, fără alte aprobări, de directorul general al companiei. Foarte important este că managementul executiv va fi recrutat prin consultarea unor agenţii de head-hunting internaţionale. Eu cred că oamenii care au negociat şi-au respectat mandatul faţă de stat şi totodată faţă de Romtelecom ca entitate care trebuie să se dezvolte. Prin aceste articole negociate va fi o implicare mai mare a statului român în managementul companiei Romtelecom".

Reprezentant în CA-ul NextGen

Ministrul a declarat că discuţiile cu OTE nu au vizat şi în ce măsură Romtelecom va continua să aloce fonduri pentru dezvoltarea NextGen însă a precizat că "este pentru prima dată când în această companie vom avea un membru în Consiliul de Administraţie. Şi această numire a fost obiect al negocierii."

Ministrul face o pauză, îşi ia iPad-ul şi intră din nou pe zf.ro pentru a vedea dacă există informaţii despre rezultatul negocierilor. Confirmarea că informaţia este pe site vine şi din faptul că ministrului încep să-i sune telefoanele. "Trimiteţi la toţi jurnaliştii toate informaţiile, să nu mă mai sune pe mine", spune el după ce încheie convorbirea.

Marius Fecioru: OTE a renunţat la ce a câtigat în ultimii opt ani

Secretarul de stat Marius Fecioru, şi el participant la negocieri, întăreşte declaraţiile ministrului, susţinând că partea română a reuşit să convingă partea elenă să accepte obligaţii pe care nu le avea prin contractul de privatizare. "OTE a cedat nişte drepturi pe care le-a câştigat în opt ani de zile şi e greu să cedezi ce ai câştigat în opt ani de zile în principal din acordul de privatizare şi acord al acţionarilor şi ulterior prin acte adiţionale. Ultimul act adiţional a fost semnat de Zsolt Nagy şi prin el s-a mărit valoarea contractelor care pot fi semnate de CEO de la 2 la 5 milioane de euro. Şi altele, şi altele", a declarat Fecioru.

Îi mulţumim lui Ioannidis

La aproape două ore de la încheierea discuţiilor, Romtelecom anunţă oficial schimbările. "OTE anunţă că, începând de astăzi, Stefanos Theocharopoulos, Director General al Cosmote România, este numit în funcţia de Director General al Romtelecom. Theocharopoulos îi urmează Dlui Yorgos Ioannidis care a condus Romtelecom în ultimii 4 ani şi jumătate. Michael Tsamaz, Preşedinte şi Director General al OTE, după ce i-a urat succes lui Stefanos Theocharopoulos în noua sa calitate, a spus: "Ţinta noastră este să construim operatorul de telecomunicaţii numarul 1 în România, care va genera valoare suplimentară pentru Grup şi pentru toate părţile interesate şi va îmbunătăţi semnificativ experienţa clienţilor prin toate mijloacele de interacţiune cu compania. Tsamaz i-a mulţumit lui Ioannidis pentru contribuţia sa semnificativă la evoluţia Grupului OTE de-a lungul anilor şi i-a urat succes în planurile sale de viitor."