FMI: Creşterea datoriilor companiilor de stat ameninţă revenirea economiei

Autor: Claudia Medrega 04.07.2011

Arieratele companiilor de stat au urcat în primul trimestru la peste 4% din PIB, iar ascensiunea continuă a acestora ameninţă stabilitatea fiscală şi creşterea economică, avertizează FMI.

"Arieratele la nivel central guvernamental şi la nivelul sistemului de securitate socială au scăzut în primul trimestru, ca şi arieratele la nivel local. Cu toate acestea, arieratele totale ale întreprinderilor de stat au crescut cu aproximativ 0,25 puncte procentuale din PIB, la peste 4% din PIB. Exerciţiul recent de evaluare a evidenţiat facturi neplătite la nivel guvernamental general, în special în sectorul sanitar (aproximativ 0,1% din PIB). La nivel local, există facturi referitoare la plata TVA (circa 0,1% din PIB) şi altele aflate în dispută la instanţele de judecată", se arată în raportul publicat recent de FMI privind situaţia economică a României.

În ultimii doi ani, Finanţele au recurs la acumularea de arierate prin neplata facturilor statului către sectorul privat pentru a se încadra în ţintele de deficit convenite cu FMI.

Atingerea ţintei de deficit bugetar de 4,4% din PIB în acest an este considerată posibilă, însă Fondul consideră că există povocări semnificative în legătură cu obiectivul fiscal din 2012, de 3% din PIB, fiind necesare măsuri adiţionale.

În cursul acestui an trebuie monitorizate trimestrial ţintele indicative de reducere a arieratelor atât pentru autorităţile locale, cât şi pentru companiile de stat. Rezultatele preliminare ale inventarierii arieratelor şi facturilor neplătite au confirmat arierate substanţiale în companiile de stat şi facturi neachitate suplimentare în sectorul sanitar.

Oficialii FMI spuneau încă de anul trecut că un domeniu în care evoluţiile au constituit o dezamăgire este îmbunătăţirea performanţelor companiilor de stat. Iar noul acord preventiv cu FMI se focalizează tocmai pe problema reformării, privatizării sau lichidării acestor companii.

Dacă la sfârşitul anului trecut nivelul arieratelor compani­ilor de stat era de 18,1 mld. lei, nivelul estimat pentru sfâşitul primului trimestru din 2011 a fost de 19,2 mld. lei, iar pentru finele lunii iunie, de 19,5 mld. lei. Ţinta pentru arierate pentru sfârşitul acestui an este comparabilă cu cea din decembrie 2010.

Arieratele statului faţă de companii au scăzut ajungând la sfârşitul primului trimestru la circa un miliard de lei, din care 820 mil. lei au fost la nivelul autorităţilor locale şi 150 mil. lei la nivel central, toate valorile fiind în limitele agreate cu FMI şi Comisia Europeană.

FMI consideră că reformarea compani­ilor de stat este crucială pentru a aduce investiţii private atât de necesare şi know-how managerial pentru a restabili viabilitatea financiară a compani­ilor. Până la sfârşitul lunii august trebuie elaborată şi aprobată legislaţia prin care companiile de stat va trebui să raporteze şi să publice date financiare trimestriale şi să aibă periodic audituri externe independente. Iar controlul financiar al întreprinderilor de stat va fi mutat de la diferite ministere la Finanţe şi va include mecanisme de raportare îmbunătăţite.