Iliescu: Au fost defecţiuni la bacalaureat. Pe vremea mea nota 10 era pentru Dumnezeu şi 9 pentru profesori

Autor: Mediafax 04.07.2011

Fostul preşedinte Ion Iliescu, a declarat, luni, că pe vremea sa nota 10 era "pentru Dumnezeu" şi 9 era pentru profesori, el considerând că au fost "defecţiuni" în conceperea bacalaureatului din 2011 şi că PSD ar trebui să dea curs invitaţiei ministrului Funeriu, dacă se doreşte o discuţie serioasă.

Întrebat cum comentează faptul că sunt licee unde niciun elev nu a promovat examenul de bacalaureat, Ion Iliescu a răspuns că "este greu să dai o caracterizare generală". "E preocupant acest lucru şi asta merită o analiză pe ansamblu, să vedem în ce măsură acest mod de a concepe bacalaureatul este adecvat, este potrivit, pe urmă analize aplicate pe şcoli, pe centre şcolare şi văzut care sunt defecţiunile. Este descuranjant şi pentru corpul didactic şi pentru copii", a arătat acesta.

Chestionat, înainte de şedinţa BPN al PSD, despre acest subiect, Iliescu a spus că, pe vremea sa, nota 10 "nu se dădea la oricine": "Era chiar teoria unora că 10 înseamnă perfecţiunea, asta aparţine lui Dumnezeu, 9 e notă la nivel de profesor, (...) deci nota 8 era o notă de vârf pentru un elev, aşa încât mediile noastre, chiar a şefilor de promoţii, faţă de mediile unora de astăzi, care merg în jur de 10, 9, (...) nu cred că reprezintă pe plan calitativ o creştere faţă de potenţialul nostru".

Ion Iliescu a mai spus că această situaţie este cauzată şi de fenomenul "diluării". "Eu aparţin unei generaţii când liceenii, absolvenţii erau probabil 10 la sută dintr-o generaţie, acum acoperă foarte mult. Deci asta a dus la diluare. Liceele din Capitală de băieţi şi de fete se numărau pe degete. Deci era o selecţie foarte severă, după învăţământul primar, cum era atunci, spre învăţământul gimnazial şi, mai ales, după capacitate, la treapta liceală pătrundeau mult mai puţini", a menţionat el. Citiţi mai multe comentarii ale fostului preşedinte Ion Iliescu pe www.mediafax.ro